Asgari ücret yıldan yıla gram gram azaldı: 8 yılda 5 gram eridi

Asgari ücret yıldan yıla gram gram azaldı: 8 yılda 5 gram eridi

Yıl sonu yaklaşırken milyonlarca çalışan 2025'te asgari ücretin ne kadar olacağını merak ediyor. Alım gücü düşerken, bu durum özellikle asgari ücret/gram altın paritesinde daha net görülüyor. 2016’da bin 300 TL olan asgari ücretle 10 gram altın alınabilirken, bugün 17 bin TL olan asgari ücretle sadece 5,65 gram altın alınabiliyor.

2022 ve 2023’te yapılan ara zamların ardından bu yıl temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmamıştı. Milyonlarca çalışan, şimdi 2025 yılında asgari ücretin ne kadar olacağını merak ediyor. İktidar, işverenler ve işçi sendikaları arasında yeni ücret belirleme süreci yaklaşırken, masadaki seçenekler ve olası zam oranları gündemde.

2025 yılı için yeni asgari ücret belirlenirken, iki farklı seçeneğin öne çıkması bekleniyor:

ASGARİ ÜCRETLİNİN ALIM GÜCÜ 5 GRAM ALTIN AZALDI

Gıda, enerji ve barınma gibi temel kalemlerdeki fiyat artışları, asgari ücretlilerin alım gücünü zayıflattı. Bu durum özellikle asgari ücretin altın karşısındaki değer kaybında daha belirgin şekilde ortaya çıkıyor.

Türkiye Gazetesi’nde yer alan bir habere göre, 2016 yılında asgari ücretle yaklaşık 10 gram altın alınabiliyordu. O dönem gram altın 277 TL, asgari ücret ise 1300 TL olarak uygulanıyordu. Ancak sonraki yıllarda altın fiyatları asgari ücretin üzerinde artış gösterdi.

2017 yılında asgari ücretle alınabilen gram altın miktarı 9’a gerilerken, 2018 ve 2019 yıllarında bu miktar 7 grama kadar düştü. 2020 ve sonrasında ise pandemi, jeopolitik gerginlikler, ekonomik krizler, kuraklık ve kıtlık gibi küresel gelişmeler altın fiyatlarını daha da yukarı taşıdı. Şu anda asgari ücretle sadece 5,65 gram altın alınabiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN