TL'nin hızlı değer kaybının şoku henüz atlatılamamış ve yeni zamlı maaşlar henüz alınmamışken Türkiye, bugün yeni bir güne uyandı. Pasaport, vize harcı ve noter ücretine yüzde elli zam gelirken, yurt dışından gelen telefon kayıtları 6 bin liradan 20 bin liraya çıktı. Ehliyet almanın bedeli artık 13 bin lirayı bulurken, asıl şoksa KDV'de yaşandı. Yüzde 18'lik KDV, yüzde 20'ye çıktı. Vatandaşlar, "Asgari ücret, cebe girmeden eridi" derken, ekonomistler de bir gecede gelen zamları yorumladı.
Temmuz ayı itibarıyla asgari ücret 8 bin 500 liradan 11 bin 402 liraya yükseldi. Vatandaşlar zamlı maaşlarını henüz almadan TL, dolar ve euro karşısında eridi.
Kur artışının şoku henüz atlatılamamışken, bu sabah neredeyse A'dan Z'ye her ürüne zam geldi. Pasaport ve vize harçları ile noter ücretlerine yüzde 50 zam yapılırken ve yurtdışından getirilen telefon kaydı ücreti 6 bin liradan 20 bin liraya çıktı.
Bunun ardından ehliyet alma bedelinin bir hafta sonra 13 bin liraya yükseleceği duyuruldu. Tüketici kredilerinde alınan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) oranı %10'dan %15'e çıkarıldı.
Asıl cepleri yakacak olan zam haberiyse; Katma Değer Vergisi'nden (KDV) geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre; mal ve hizmetlerde uygulanan yüzde 18'lik KDV yüzde 20'ye çıkarıldı.
Bazı mal ve hizmetler için uygulanan yüzde 8'lik KDV ise yüzde 10'a yükseltildi.
Türkiye 'zam yağmuru' sabahına uyanınca vatandaşların yorumu; "Asgari ücret zammı cebe girmeden eridi" oldu. Sosyal medya platformlarında büyük yankı uyandıran 'zam bombardımanı' için ekonomistlerde yorumlarını yaptı.
İşte 'yeni Türkiye'ye dair uzman ve ekonomistlerin yorumları:
PROF. DR. BURAK ARZOVA
"Bütçeyi denkleştirmek için gelir tarafında vatandaşa ‘acımasızca’ yüklenen ama gider tarafında şu ana kadar herhangi bir tasarruf planı öngörmeyen bir dengeleme süreci içindeyiz. Umarım tasarrufları da bu kadar ‘acımasızca’ görürüz."
Bütçeyi denkleştirmek için gelir tarafında vatandaşa ‘acımasızca’ yüklenen ama gider tarafında şu ana kadar herhangi bir tasarruf planı öngörmeyen bir dengeleme süreci içindeyiz.
— Prof.Dr.Burak ARZOVA (@arzovaone) July 7, 2023
Umarım tasarrufları da bu kadar ‘acımasızca’ görürüz
İRİS BİCRE
"Siyasi beka neydi? Emekti Vergilerin har vurulup harman savurulması suretiyle geleceğinin garantilenmesiydi... Sonra mı? Spoiler vermek gibi olmasın; sonrası asıl emekle para kazananın ezilmesiyle son buluyor."
Siyasi beka neydi?
— İris Cibre ???? (@iriscibre) July 7, 2023
Emekti
Vergilerin har vurulup harman savurulması suretiyle geleceğinin garantilenmesiydi
Sonra mı? Spoiler vermek gibi olmasın;
Sonrası asıl emekle para kazananın ezilmesiyle son buluyor
YALÇIN KARATEPE
"Emekli aylıklarına ek artışı neden hemen şimdi değil de bir süre sonra yapacaklarına ilişkin açıklamayı şimdi daha iyi anladım.
Bir süre bu vergi artışlarını konuşuruz sonra “emeklilere müjde” manşetlerine maruz kalıp artan vergileri unuturuz.
Her taraftan vergi yağıyor: KDV oranları artmış, BSMVD artmış, yurtdışından getirilen telefon harcı çıldırmış…
Hani şu henüz elinize geçmeyen yeni asgari ücret ve memur maaş zamları var ya, işte onlar gerçekte yoklar..."
Emekli aylıklarına ek artışı neden hemen şimdi değil de bir süre sonra yapacaklarına ilişkin açıklamayı şimdi daha iyi anladım.
— Yalçın Karatepe (@ykaratepe) July 7, 2023
Bir süre bu vergi artışlarını konuşuruz sonra “emeklilere müjde” manşetlerine maruz kalıp artan vergileri unuturuz.
Millet bu ekonomik krizin sorulusunu iktidarı yeniden iktidar yaparak bu yapılanları kat ve kat fazlasıyla hak ediyor bu zamlar az daha büyükleri yapılmalı.
Yanıtla (0) (0)Önce vatanimiz,dinimiz gelir.Varsın erisin.Kuyruklarda vatan nöbetindeyiz,her şeye değer bu.
Yanıtla (0) (0)evet ama yetmez
Yanıtla (0) (0)ekmek alabiliyorlarsa mesele yok. paraya gerek yok din iman veriyor ya yeter.
Yanıtla (0) (0)AK Partinin en başarılı olduğu alan, milleti paragöz yaptı.
Yanıtla (0) (0)Zam yağmuru devam etmeli belki anyayı konyayı anlarla bazı seçmenler tercihi sürünmekten yana yaptılar şimdi ağlamasınlar... . Ekmeği yakında bu halk 50 lira dan yer..
Yanıtla (0) (0)Bu kafayla gerçekten doğalgaz ve petrol bulsak da ekonomi düzelmez. Devlet kurumları dışarıya kişiye/firmaya özel işler yapmayı bırakacak. ÖHT'li yüksek maaşlı personel işine, makam arabaları, lüks ve itibardan (ayranı yok içmeye helikopterle gider), kapalı ihalelerle büyük işlerden, takımı olmayan illere lüks stadlar yapmaktan, astronomik rakamlarla yapılan millet bahçelerinden, en büyük, en geniş, en uzun, en yüksek gibi saçmalıklara son vermeden 1 değil bin Şimşek olsa kurtulamayız.
Yanıtla (0) (0)Hani biz uçuyorduk hani avrupa bizi kıskanıyordu, hani bizde herşey normaldi, herşey algı.Maaş zamlarından sonra her şey değişti. Artık avrupa türk halkına acıyarak bakıyordur.Yabancılar tatile gelerek türk ekonomisine sadaka veriyorlar artık.
Yanıtla (0) (0)Saray ekonomisi. Ooohĥhhhh!!!!! Ohhĥhhh!!!!!
Yanıtla (0) (0)Hükümet sağ eliyle sağ cepten memura asgari ücretliye zam verdi ertesi gün sol elle vergi ve zamlarla tüm halktan sol cebine paraları geri koydu durum budur ama halkın %52 si memnun olduğuna göre sorun yok ülkemiz güllük gülistanlık lay lay loma devam
Yanıtla (0) (0)İktidar kaşıkla verdiğini kepçeyle almaya başladı. Halk ekonomiyi böyle büyük bir krize sokan iktidarı mükafatlandırdı tekrar iktidar yaptı bu nedenle bu krizin sonucunda yoksulluğu, fakirliği, yokluğu hak ediyor. Suçluyu mükafatlandırırsan daha büyük suçlar işler. Allah aklınızı kullanın aklınızı kullanmazsanız üzerinize pislikler yağdırırım diyor. İnsanlar hak ettiğini yaşar.
Yanıtla (0) (0)"Verin yetkiyi görün etkiyi." Hamdolsun gördük, görmeye devam ediyoruz.
Yanıtla (0) (0)