Artık elektrik alıyoruz

Artık elektrik alıyoruz

Türkiye’de 2020 yılında toplamda 220 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleşti. Kafalarda soru işaretleri devam ederken, gelinen son 3 yılda satışlarda büyük patlama yaşandı. Bunun en büyük nedenleri arasında model sayısının artması gelirken, yüzde 10’luk vergi diliminden dolayı düşük fiyat politikası da dikkat çekti. Gelinen 3 yılda 2023 sonunda yüzde 100 elektrikli araç satışları 6 bin 942 adede çıktı. Bu 3 senelik süreçte elektrikli otomobil satışları yüzde 3 bin arttı.

ALİ YILDIRIM

Otomotiv sektörü pandemiyle birlikte tam bir dönüşüm başlattı. Bu süreçte elektrikli araçlara geçiş o kadar hızlı oldu ki ‘gelir biz göremeyiz’ tabiri aniden gerçekleşti. Türkiye’de de bu değişim beklenenden hızlı oldu. Otomotiv üreticilerinin yeni modelleri birbiri ardına sıralaması ve geçmiş yıllara göre artan menziller ufak bir tarafta da yakıt maliyetleri en azından ‘denemekten zarar gelmez’ dedirtti. Bundan yaklaşık 3-4 sene önce elektrikli araç sayısı bir elin parmaklarını geçmezken, bugün sayıları oldukça arttı. 2020 yılında Türkiye’de sadece 7 elektrikli otomobil modeli satışa sunuluyordu. Bugün ise bu model sayısı neredeyse 35 adede yaklaştı. Satış grafikleri de aynı oranla değişim kaydetti.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, 2020 yılında Türkiye’de sadece 220 adet elektrikli araç satışı gerçekleşti. Gelinen 3 yılda yani 2023 yılı sonunda yüzde 100 elektrikli araç satışları 6 bin 942 adede çıktı. Bu 3 senelik süreçte elektrikli otomobil satışları yüzde 3 bin arttı. 2023 sonuna gelindiğinde de artık çift haneler görüldü. 65 bin 512 adet elektrikli otomobilin satıldığı yıl büyüme bir önceki yıla göre, yüzde 850’ye yaklaştı. Sadece 2023 Aralık ayında büyüme yüzde 1000’i geçmiş. Bir önceki yılın aynı ayında bin 20 adet elektrikli araç satılırken, Aralık 2023’te 11 bin 289 adet elektrikli otomobil satışı gerçekleşti. Yeni yılla birlikte bu büyüme aylık bazda da sürdü. Ocak 2024’te toplamda 3 bin 542 adet elektrikli otomobil yola çıktı. Geçen yılın aynı ayında bu adet sadece 707’de kalmıştı. İlk ayda büyüme geçen yıla göre yüzde 270 oldu. Bu tabloya bakıldığında artık elektrikli otomobillere olan talebin gittikçe arttığı görülüyor. Özellikle yüzde 10 özel tüketim vergisi (ÖTV) bareminde kalan modellere ilgi gittikçe yükseliyor.

MATRAH ARTTI FİYATLAR 1.9 MİLYONA KADAR ÇIKTI

Elektrikli otomobillerde yüzde 10’luk matrah dilimine giren versiyonların sınırı arttırıldı. Geçen yılın kasım ayında artan matrah dilimi sayesinde bu seviyede bulunan elektrikli araçlara 300 bin liralık bir marj daha açıldı. O süreçte 1.6 milyon lira seviyesinden yola çıkan birçok elektrikli otomobilin 1.9 milyon liraya yolculuğu da böylece başladı. Kasım ayından bu yana bazı modellerde zam oranı yüzde 15 seviyesinde oldu. Böylece 1.8-1.9 milyon seviyesine kadar yükselen modellerin ÖTV’si de yüzde 10 seviyesinde kaldı. Kısa bir süre önce yapılan değişiklikle matrah artışının genele yayılması beklenirken sadece elektrikli otomobillere yansıtıldı. O da sadece yüzde 10’luk dilime. Bu dilimde yer alan birçok model etiket fiyatlarını 1 milyon 650 bin lira sınırında tutuyordu.

19kr04-dekk-kutu-dacia.jpg

EN UCUZU 885 BİN LİRA

Bugün Türkiye pazarına baktığımızda en ucuz elektrikli otomobilin fiyatı 885 bin lira ile Dacia Spring (310 km menzil). Onu 899 bin lirayla Leapmotor T03 (417 km) takip ediyor. İlk 3’e giren modellerden biri de Opel Corsa-e. 1 milyon 313 bin liralık fiyat etiketiyle dikkat çeken aracın menzili de 350 km. 1 milyon 425 bin liralık fiyatla Fiat 500e ve 1 milyon 432 bin lira fiyatıyla Togg T10X de etiket sıralamasında ilk 5’e giren modellerden. 1.5 milyon liranın üzerinde çıktığımızda Citroen e-C4, Opel Mokka-e, Nieve Zoom geliyor. 1.6 milyon liralık sınırda da Hozon Neta U, Hyundai İoniq 6 Advence ve Jeep Avanger var. 885 bin liradan başlayan elektrikli araç fiyatları marka modele göre, 15 milyon liraya kadar çıkıyor.

BENZİNLİDE KM BAŞINA 3 LİRA ELEKTRİKLİDE 45 KURUŞ

Akaryakıt fiyatlarına her geçen gün yeni bir zam furyası geliyor. Böylece kilometre maliyetlerinde de sert artışlar gerçekleşiyor. Bugün 100 kilometrede ortalama 7 litre yakıt tüketimi gerçekleştiren bir otomobilin yakıt maliyeti 290 lira. Yani kilometre maliyeti neredeyse 3 liralara yaklaşıyor. Elektrikli otomobillerde ise durum biraz daha farklı. Özellikle evden normal prizden şarj edildiğinde veya bir wallbox duvar ünitesiyle maliyetler çok çok düşük. Ortalama 60 kwh bataryayı yüzde 100 şarj ettiğinizde yaklaşık 400 kilometre seviyelerine ulaşılıyor. Bunun maliyeti de normal ev elektriğinin bir üst kademede olduğunu düşünürsek 180 lira. Kilometre başına maliyet 45 kuruş seviyelerine kadar düşüyor. Hızlı şarj noktalarında da durum biraz daha farklı. 22 kw bir istasyonda AC dediğimiz toplam maliyet 426 lira. Burada da kilometre başına maliyet 93 kuruşa kadar çıkıyor. Eğer yüksek hızlı bir istasyondaysanız 180 kw mesela burada maliyet oldukça yüksek. DC’de hızlı şarj özelliğini de kullanmış oluyorsunuz. Toplam maliyet 540 lira olurken, kilometre başına 1 lira 35 kuruş tüketilmiş oluyor. Fakat buna rağmen benzinli araçlardan yüzde 50 daha ucuza dolum yapılıyor.

19kr04-kutu-hyundai.jpg

TÜRKİYE’YE ÖZEL DONANIMLA B SUV FİYATINA D SEDAN

Güney Koreli üretici Hyundai’nin geçen yılın sonlarına doğru Türkiye pazarına sunduğu yeni elektrikli modeli Ioniq 6 da yüzde 10’luk matrah dilimine girebilmek için yeni donanım seviyesiyle geldi. Türkiye’ye özel olarak Advance seçeneğiyle pazarda boy gösteren model, daha önce tek donanımla tek motorla veya çift motorla satışa sunuluyordu. 4x2 versiyonunu 1.8 milyon lira seviyesinde tutabilen marka, Türkiye’ye özel bu donanımla aracın fiyatını 1 milyon 660 bin liraya kadar çekti. Yani 200 bin liralık bir avantaja sahip oldu. Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel “Otomotiv sektöründe elektrifikasyona doğru oldukça hızlı bir dönüşüm var ve marka olarak biz de bu dönüşüme öncülük etmeye çalışıyoruz. Satışına başladığımız IONIQ 6 Advance versiyonumuz da yüzde 10 ÖTV avantajı sayesinde Hyundai’nin Türkiye’deki EV pazarında varlığını 2024 yılında güçlendirecek. İçten yanmalı B-SUV modellerle neredeyse aynı fiyatta olan IONIQ 6 Advance, ülkemizde kullanıcılara hem D segmenti konforunu hem de üst düzey elektrikli mobilite deneyimini bir arada sunacak” dedi. Arkadan itişli tek motor seçeneğine sahip Advance donanım seviyesi, 53 kWh’lik standart bir batarya ile 429 km’lik bir menzile sahip. Bu versiyonun gücü ise 111 kW (151 PS). Otomobilin ortalama enerji tüketimi ise 100 km’de 13,9 kWh (WLTP).

19kr04-dekk-mg-kutu.jpg

ELEKTRİKLİ MG ALAN 1 YIL ŞARJ PARASI ÖDEMEYECEK

Türkiye pazarına 2021 yılı sonlarına doğru giriş yapan MG, 2024 yılında kampanyalarla dikkat çekmeye devam ediyor. Elektrikli araç kullanıcılarının en büyük sorunlarından biri olan şarj tarafına dikkat çeken marka, maliyetleri sıfırlıyor. Doğan Trend Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı Tibet Soysal, Türkiye’de elektrikli araçlara olan ilginin hızla arttığını söyledi. Soysal “Talepteki bu artışı öngörerek stoklarımızı güçlü tutmaya devam ediyoruz. Bu arada da yayınlanan tebliğ kapsamında müşterilerimize kesintisiz hizmet vermeye devam etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca MG4 Electric ve ZS EV modellerimiz için hazırladığımız benzersiz kampanyalarımıza çok yoğun bir ilgi var. Bu kapsamda yeni iş birlikleriyle araçlarımızı daha da cazip hale getiriyoruz. Eşarj ile yaptığımız anlaşma kapsamında MG4 Electric modelimizi şubat ayında satın alan müşterilerimize 1 yıllık şarj hediye ediyoruz. Yani şubatta MG4 satın alanlar 1 yıl boyunca şarj parası ödemeyecek” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN