Arabanıza internet koyup boşuna satmaya çalışmayın! Nedeni ortaya çıktı: Böylesi görülmedi

Arabanıza internet koyup boşuna satmaya çalışmayın! Nedeni ortaya çıktı: Böylesi görülmedi

Otomotiv sektörü son zamanların en durgun günlerini yaşıyor. Aracını satmak isteyen vatandaşlar ise internete koydukları ilanların talep görmesini bekliyor. Lakin internete konulan araba ilanlarının neden satılmadığı ortaya çıktı. İşte konuya ilişkin detaylar…

Ekonomik kriz araba sektörünü de ciddi anlamda etkilerken özellikle ikinci el otomobil pazarı ciddi bir durgunluk yaşıyor. İkinci el otomobillerle sıfır otomobillerin fiyatlarının birbirine yakın olması vatandaşları ikinci el düşüncesinden saptırıyor. Öte yandan sıfır otomobiller için yapılan farklı kampanyalar da ikinci el otomobili olan ilgiyi düşürüyor. Öyle ki son yılların en durgun dönemlerinden biri yaşanıyor.

Türkiye ikinci el otomobil pazarında son aylarda yaşanan daralma, sektörde ciddi bir durgunluğa işaret ediyor. EBS Danışmanlık tarafından hazırlanan son analiz raporuna göre, Haziran ayında ikinci el otomobil pazarı %25,3 oranında daralarak 435 bin adete geriledi. Ocak-Haziran döneminde ise pazar %17,7'lik bir düşüşle 3 milyon 224 bin adete indi ve toplam kayıp 700 bin adete yaklaştı.

yeni-proje.jpg

PAZAR DARALMASININ SEBEPLERİ

İkinci el otomobil pazarındaki bu daralmanın sebeplerini irdelemek önemli. Öncelikle, ekonomideki genel durgunluk ve tüketici güvenindeki azalma, otomobil alım-satımlarını doğrudan etkiliyor. Artan faiz oranları ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, otomobil fiyatlarının hızla yükselmesine neden olurken, bu durum tüketicilerin alım gücünü de zayıflatıyor.

yeni-proje-1.jpg

HAZİRAN AYINDA DÜŞÜŞ

Haziran ayında ikinci el otomobil pazarında yaşanan %25,3’lük daralma, özellikle dikkat çekici. Mayıs ayından Haziran ayına geçişte resmi noter devrine göre 150 bin adetlik bir düşüş yaşandı. Bu düşüş, pazarın hızla daraldığını ve alıcıların artık daha temkinli davrandığını gösteriyor.

OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ GENEL GÖRÜNÜM

Ocak-Haziran dönemine bakıldığında, ikinci el otomobil pazarının %17,7 oranında daraldığı ve satışların 3 milyon 224 bin adete gerilediği görülüyor. Geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında, yaklaşık 700 bin adetlik bir kayıp yaşanmış durumda. Bu durum, ikinci el otomobil pazarında ciddi bir talep düşüklüğünü işaret ediyor.

yeni-proje-2.jpg

İNTERNETTE ARABA İLANI ÇOK, ALAN YOK

Pazardaki bu daralma, internet üzerindeki otomobil ilanlarında da kendini gösteriyor. Şu anda pek çok ikinci el otomobil ilanı bulunmakta, ancak alıcı sayısı oldukça azalmış durumda. İlan sahipleri, araçlarını satmakta zorlanırken, fiyatlarda yapılan indirimler dahi alıcıları cezbetmeye yetmiyor.

GELECEK BEKLENTİLERİ

Sektör uzmanları, ikinci el otomobil pazarındaki bu daralmanın kısa vadede devam edebileceğini öngörüyor. Ekonomik belirsizlikler ve yüksek faiz oranları, tüketicilerin büyük harcamalardan kaçınmasına neden olurken, ikinci el otomobil pazarının toparlanması için ekonomik istikrarın sağlanması gerektiği vurgulanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN