Amerika'da yok satıyordu, Türkiye'de ekilmeye başlandı! Kilosu 1000 liraya kadar çıkıyor, çiftçilere alternatif oldu

Amerika'da yok satıyordu, Türkiye'de ekilmeye başlandı! Kilosu 1000 liraya kadar çıkıyor, çiftçilere alternatif oldu

Edirne'de Trakya Üniversitesi tarafından başlatılan ekinezyanın deneme ekimleri, tarım sektöründe dikkat çekici sonuçlar vermeye başladı. Kilosu 1000 liraya kadar çıkan bu bitki, çiftçilere kazançlı bir alternatif sunuyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Edirne'de Trakya Üniversitesi, bölgedeki çiftçilere alternatif bir gelir kaynağı sunmayı hedefleyerek ekinezyayı, diğer adıyla "kirpi otu"nu tarıma kazandırmak için önemli bir projeye imza attı. TÜ Havsa Meslek Yüksekokulu ve Eczacılık Fakültesi işbirliğiyle başlatılan deneme ekimleri, geçen yıl başarıyla gerçekleştirildi ve bitkinin bölge iklimine uygunluğu gözlemlendi.

yeni-proje-20.jpg

ÜRETİM VE PAZAR FİYATLARI

Ekinezyanın, özellikle ilaç ve kozmetik sektörlerinde yüksek talep gördüğü belirtiliyor. Türkiye'de yetiştirilmesiyle dikkat çeken bitkinin kilogram fiyatı piyasa koşullarına göre 600 ile 1000 lira arasında değişiyor. Yüksek katma değeri ve dekarda ortalama 300 kilogram çiçek verimi ile ekinezyanın tarımda önemli bir yer edinebileceği ifade ediliyor.

yeni-proje-18.jpg

TRAKYA KOŞULLARINA UYUM SAĞLIYOR

Prof. Dr. Mustafa Tan'ın açıklamalarına göre, deneme ekimlerinde mor çiçekli, solgun ekinezya ve dar yapraklı ekinezya çeşitleri test ediliyor. Bu çeşitlerin Trakya'nın iklim ve toprak yapısına uyum sağladığı gözlemlendi. Özellikle mor çiçekli ekinezyanın daha verimli olduğu, çiçeklenmesinin erken başladığı ve uzun süre devam ettiği vurgulandı.

yeni-proje-19.jpg

ÇİFTÇİLER İÇİN ALTERNATİF TARIM MODELİ

Edirne'de ekinezyanın yaygınlaştırılması, tarımda çeşitliliği artırmayı ve çiftçilere ek gelir kapısı aralamayı amaçlıyor. Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, bu bitkinin küçük alanlarda yüksek iş gücüyle yetiştirilebileceğini, dolayısıyla her köyde 15-20 dekarlık alanlara ekilerek ekonomik fayda sağlayabileceğini belirtti. Ayrıca, pazarlama stratejilerinin de önem taşıdığı, üreticilerin küçük ölçekli üretime başlamadan önce pazarlama sorunlarını çözmeleri gerektiği ifade edildi.

yeni-proje-17.jpg

EKİNEZYANIN SAĞLIK VE EKONOMİK FAYDALARI

Ekinezyanın, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve cilt yaralarına iyi geldiği biliniyor. Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD'de yaygın olarak kullanılan bu bitkinin Türkiye'deki üretiminin artması, sağlık ve kozmetik sektörlerinde daha fazla yer bulmasını sağlayabilir. Trakya Üniversitesi'nin başarılı deneme ekimleri, bu bitkinin Türkiye'de tarımın geleceğinde önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor.

yeni-proje-16.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN