ABD'nin ardından AB'den de Visa ve Mastercard'a mercek

ABD'nin ardından AB'den de Visa ve Mastercard'a mercek

ABD’nin ardından AB de Visa ve Mastercard’ın işletmelerden aldığı işlem ve inovasyon ücretlerini incelemeye aldı. AB, işletmelere bir anket gönderdi ve sonuçlara göre iki şirkete büyük bir dava açılabileceği belirtiliyor.

ABD’li düzenleyiciler tarafından incelemeye alınan Visa ve Mastercard’a, şimdi de Avrupa Birliği’nden (AB) yeni bir soruşturma geldi. AB, iki ödeme devinin "şema ücretleri" ve şeffaf olmayan işlem ücretleri nedeniyle sektördeki baskın konumunu araştırıyor. Bu incelemeler, ABD'de işletmelerden alınan işlem ücretlerine dair süren bir soruşturmanın ardından, şimdi de Avrupa’da başlatılan kapsamlı bir soruşturma ile devam ediyor.

AB, KART ÜCRETLERİ İÇİN ŞİRKETLERDEN BİLGİ TALEP EDİYOR

Reuters’ın ulaştığı AB belgelerine göre, Avrupa Komisyonu eylül ayında Visa ve Mastercard’a dair şirketlere ve ödeme hizmeti sağlayıcılarına yönelik kapsamlı anketler gönderdi. AB, şirketlere yanıt vermeleri için ekim ayına kadar süre tanıdı. Komisyon, son yıllarda artan şikayetler doğrultusunda Visa ve Mastercard’ın kart ödeme sistemi üzerindeki etkisini incelemeyi hedefliyor. Özellikle iki şirketin uyguladığı “şema ücretleri”nin işletmeler üzerinde yarattığı mali yük, Avrupa’da soruşturmanın odak noktasını oluşturuyor.

Şema ücretleri, kart sistemine katılım hizmetleri için kart ödeme sistemi operatörlerinin aldığı ücretleri ifade ediyor ve özellikle son yıllarda Visa ve Mastercard’ın bu ücretleri artırması nedeniyle perakendeci ve işletmeler tarafından sıkça eleştiriliyor. EuroCommerce gibi Avrupa’nın önde gelen perakende lobileri, artan bu şema ücretlerinin işletmeler için ciddi bir maliyet oluşturduğunu belirtiyor. EuroCommerce, bu artışın AB ekonomisine yıllık yaklaşık 1,5 milyar euroya mal olduğunu öne sürdü.

ABD SORUŞTURMASI: 30 MİLYAR DOLARLIK ÖDEME TEKLİFİ REDDEDİLDİ

Haziran ayında ABD’de Visa ve Mastercard'a karşı başlatılan benzer bir soruşturmada, şirketlerin 30 milyar dolarlık uzlaşma teklifi yargıç tarafından reddedilmişti. Bu teklif, ABD’de iki şirketin işlem ücretleri nedeniyle açılan davada verilen yüksek cezalardan kaçınmak amacıyla yapılmıştı. Ancak yargıç, daha yüksek bir ceza çıkması beklentisiyle teklifi kabul etmedi.

ABD'de devam eden bu incelemenin ardından, AB’nin de benzer bir soruşturma başlatması, Visa ve Mastercard’ın dünya genelinde baskı altında kalmasına neden oldu. Visa ve Mastercard ise Avrupa’da artan bu incelemeleri "sektörlerin işleyişini anlamaya yönelik bilgi talepleri" olarak değerlendirdi.

ŞEFFAFLIK SORUNU: 800'DEN FAZLA ŞEMA ÜCRETİ

AB, 2015 yılında Değişim Ücretleri Düzenlemesi ile ödeme kartları üzerindeki mali yükü azaltmak için adımlar atmıştı. Ancak bu düzenlemenin etkileri, yeni şema ücretleri ve artan işlem maliyetleri nedeniyle giderek azalıyor. Özellikle küçük işletmeler, Visa ve Mastercard’ın şeffaf olmayan şema ücretlerinin maliyetlerini net bir şekilde göremediklerini ve bu ücretlerin anlaşılmasının zorlaştığını belirtiyor.

EuroCommerce, Visa ve Mastercard tarafından uygulanan 800’den fazla farklı şema ücretinin işletmelerin maliyet yapısını karmaşık hale getirdiğini ve AB’nin koyduğu düzenlemelerin etkinliğini azalttığını belirtti. Grup, bu durumun maliyetleri artırarak AB ekonomisi için de ciddi bir yük oluşturduğunu kaydetti.

İNGİLTERE VE AB’DEN ORTAK KAYGILAR

Birleşik Krallık Ödeme Sistemleri Düzenleyicisi de benzer endişeleri dile getirdi. Mayıs ayında yapılan bir açıklamada, yüksek ücret artışlarının hizmet kalitesinde kayda değer bir iyileşme sağladığına dair yeterli kanıt bulunmadığı belirtildi. İngiltere, Visa ve Mastercard’ın işlem ücretlerinin işletmelere getirdiği maliyetleri göz önünde bulundurarak AB ile benzer bir inceleme sürecine girmiş durumda.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN