ABD'de bir Türk tasarımcı: Çocukluk hayalim artık işim

ABD'de bir Türk tasarımcı: Çocukluk hayalim artık işim

Kia EV9 Türkiye’de satışa sunuldu. Markanın uzun bir süredir üzerinde çalıştığı modelin ABD’deki Türk tasarımcısı Berk Erner de Türkiye’de kendi tasarladığı otomobili anlattı. “Kendi ülkemde kendi tasarladığım otomobili anlatıyorum” diyen Erner “Bu gurur verici. Çocukluk hayalim gerçek oldu” dedi. Kia Türkiye Genel Müdürü Can Ağyel ise “Umarım Berklerin sayısı artar” yorumunu yaptı.

ALİ YILDIRIM

Güney Koreli üretici Kia’nın merakla beklenen modeli EV9’un Türkiye lansmanı gerçekleşti. İstanbul’da Şerefiye Sarnıcı’nda yapılan basın tanıtımına modelin tasarımcısı da katıldı. Sadece bu modelin lansmanı için ABD’den Türkiye’ye gelen Berk Erner, kendi çizdiği otomobili anlattı. Çocukluğundan beri araba resimleri çizdiğini anlatan Erner “İlk kez kendi çizimim, tasarımım olan bir otomobili Türkçe olarak anlatıyorum. Bu benim için paha biçilemez. Kendi ülkemde kendi dilimde bu sunumu Kia EV9’u anlatıyorum. Çok heyecanlıyım” dedi.

Bir otomobil tasarlamanın, çizmenin çocukluk hayali olduğunu aktaran Erner duygularını şöyle dile getirdi:

“Bunun için senelerce uğraştım. Ve şu an burada bu sahnedeyim. Size otomobili anlatıyorum. Burada Türkiye’de olmak benim için çok çok özel bir an. Bu projenin çizimleri hatta hayata geçmesi 5 yıl sürdü. Bu ‘kadar süre efor sarf edip ilk defa bunun karşılığını görmek benim için çok değerli. Çok mutluyum. Hem tasarımı hem teknolojisi hem performansı hem de donanımıyla EV9’un çok başarılı olacağını düşünüyorum.”

Kia Türkiye Genel Müdürü Can Ağyel ise Berk Erner’in sadece EV9 lansmanı için Türkiye’ye geldiğini bildirdi. “Bir Türk vatandaşı ve Kia çalışanı olarak kendisiyle gurur duyuyorum” diyen Ağyel “Umarım Berk’lerin sayısı artar. Aslında Berk’ten önce burada bizimle olan anne ve babasına da teşekkür etmek istiyorum” yorumunu yaptı.

Kia EV9’dan bahseden Ağyel şunları aktardı:

“2022 yılından bu yana küresel ölçekte piyasaya çıkan elektrikli otomobillerimizi Türkiye’ye getiriyoruz. Daha önce EV6 ve Niro EV’nin satışına başlamıştık. Bu yıl yeni elektrikli amiral modelimiz EV9’u ülkemize getirdik. E segmentinde bulunan ve sahip olduğu özelliklerle performans, tasarım ve teknoloji özelinde üstün nitelikleriyle öne çıkan EV9’un elektrikli SUV sınıfında ezber bozacağını düşünüyoruz.

11kr04-dekkk-kutu.jpg

GETİRDİĞİMİZ ARAÇLARI SATIYORUZ, SIRADA EV3 VAR

’Elektrikli otomobillerin Türkiye’de dünyada etkinliğini giderek arttıracak diyen Can Ağyel “Hayatımızda daha fazla yer alacak. Zaten bunu satış rakamlarına baktığımızda anlıyoruz. Biz yatırımlarımızı bu stratejiye göre yapıyoruz” dedi.

Türkiye pazarı hakkında da sorumuzu cevaplayan Ağyel “Aslında iç pazarın durumu 31 Mart sonrasında belli olacak. Seçimlerden sonra pazarın daralması bekleniyor. Ama bizim umudumuz var. Eğer 800 bin adetlere ulaşırsak en az yüzde 2,5 pay alırız. EV9’dan 250 adet talep ettik. Getireceğiz de. Getirdiğimiz tüm araçları zaten satıyoruz. EV9’da da istediğimiz adetlere ulaşacağız. Şunu da ekleyeyim. Geçen yıl konsept olarak Güney Kore’de tanıtılan EV3 modelini bu yılın son çeyreğinde Türkiye’ye getireceğiz. B-SUV’de bu model önemli bir oyuncumuz haline gelecek. Ticari elektrikli modellerimiz de neredeyse hazır” ifadelerini kullandı.

İKİ EV9 FİYATINA TEK OTOMOBİL

Kia EV9’un iki farklı motoru ve donanımı var. 5 milyonluk fiyat etiketine sahip olan otomobil GT Line ve Prestige olmak üzere 2 donanımla satılıyor. Biri 505 km diğeri ise 563 km menzil sunuyor. Şehir içi menzilleri 700 km’yi geçiyor. Aynı zamanda çift motor teknolojisine de sahip. Batarya kapasitesi neredeyse 100 kwh. 4 çeker versiyonun gücü 400 beygir. 100 km’de güç tüketimi 22 kw üzerinde. Otomobilin vergisiz çıplak fiyatı yaklaşık 2.5 milyon lira. Sadece ÖTV’si 1.5 milyon liranın üzerinde. ÖTV’nin KDV’si de 822 bin lira. Böylece otomobilin toplam fiyatı neredeyse 5 milyon lira.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN