Sivas’taki bazı vatandaşlar çalıştıracak işçi bulamadıkları için isyan etmeye başladı. 30 bin TL maaşın yanı sıra barınma, telefon faturasının karşılanması gibi imkanların sunulduğu bu işe adeta dönüp bakan yok. İşte konuya ilişkin detaylar…
Sivas, Türkiye’nin hayvancılık merkezi olarak bilinse de, çoban sıkıntısı bu sektörde büyük bir sorun haline geldi. Çoban bulmakta zorlanan sürü sahipleri, artan maaş ve ek ihtiyaçlara rağmen bu mesleği yapacak kişileri bulamıyor. Özellikle Sivas’ın Altınyayla ilçesindeki bir beldede yaşanan bu sorun, hayvancılığı tehdit ederken, sürü sahiplerini de çaresiz bırakıyor.
ÇOBAN MAAŞI VE EK İHTİYAÇLAR: SİVAS’TA ÇOBAN OLMAK NEREDEYSE İMKANSIZ
Sivas’ın Altınyayla ilçesine bağlı Deliilyas Beldesi Yassıpınar Mahallesi'nde hayvancılıkla uğraşan Fikri Demiray, çoban sıkıntısının boyutlarını gözler önüne serdi. Demiray, 400 koyunu için aylık 30 bin lira maaş ödeyerek bir çoban çalıştırdığını belirtti. Ancak, çobanların telefon faturaları, barınma ve yiyecek gibi ek masraflarını da karşılamak zorunda kalan Demiray, çobanların 30 GB mobil internet talep etmesine de dikkat çekti. Bu taleplerin karşılanması gerektiğini ifade eden Demiray, “30 GB internet istiyor, onu da almak zorundayım. Kaç GB isterse mecbur onu da vereceğim” dedi.
TÜRK ÇOBAN BULMAK NEREDEYSE MÜMKÜN DEĞİL
Demiray, Türk çoban bulmanın neredeyse imkânsız hale geldiğini, bu nedenle Afgan çobanlarla çalışmak zorunda kaldıklarını vurguladı. “Türk çoban yok. Afgan çobanlar bizlere her istediklerini yaptırıyor” diyen Demiray, çoban sıkıntısının hayvancılığı tehdit ettiğini ve devletin bu soruna el atması gerektiğini söyledi. Ayrıca, çoban maaşlarının ve ek giderlerin aile bütçesi üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu belirtti. Sivas’ta çoban sıkıntısının çözülmemesi durumunda, birçok sürü sahibinin hayvanlarını satmak zorunda kalacağı ve et fiyatlarının artacağı öngörülüyor.
DEVLET MÜDAHALESİ GEREKİYOR
Sivas’ta çoban krizinin çözülmemesi durumunda hayvancılığın büyük zarar göreceğini belirten Demiray, devletin bu soruna acil müdahale etmesi gerektiğini ifade etti. Demiray, çobanların sosyal güvenliklerinin sağlanmasının ve devlet desteklerinin artırılmasının sektördeki sorunları çözebileceğini belirtti. 15 yıl önce köylerinde üç sürü olduğunu hatırlatan Demiray, şu an sadece kendi sürüsünün kaldığını ve gelecekte ne olacağını bilmediğini söyledi.
Sivas’ta çoban sıkıntısının çözülmemesi, bölgedeki hayvancılık sektörünü tehdit ederken, et fiyatlarının da artış göstermesi bekleniyor.