Dünya Sağlık Örgütü, gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere dünya genelinde şeker hastalığının yaygınlaşmaya devam ettiği ve her 11 kişiden birinin diyabetli olduğu uyarısında bulundu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde şeker hastalığının artmaya devam ettiğini ve her 11 kişiden birinin diyabetli olduğunu bildirdi.
KRİTİK UYARI
DSÖ, şeker hastalığına ilişkin ilk küresel raporunu açıkladı. Raporda, "Dünya genelinde diabetli sayısı 1980 yılına kıyasla 4 kart artış göstererek 108 milyondan 422 milyona çıktı." bilgisi yer aldı. Şeker hastalığı nedeniyle yılda 1.5 milyon insan hayatını kaybettiği bildirildi.
4 KAT ARTIŞ YAŞANDI
DSÖ'nün 2014 yılı rakamlarına göre, dünyada her 3 kişiden birinin fazla kilosu var ve her 10 kişiden biri obez. Raporda, obezitede yaşanan artışın da şeker hastalığını tetiklediği ifade edildi. DSÖ, artış gösteren şeker hastalığı ile mücadelede küresel eylem planı hazırlanması çağrısında bulundu.
Raporda, şeker hastalığına karşı sağlıklı beslenme, fiziksel faaliyetlerde bulunma, aşırı kilo almaktan kaçınma, kan şekerini ölçtürme ve tıbbi önerileri dikkate alma tavsiyelerinde bulunuldu.
DSÖ'ye göre diyabet dünya genelinde en ölümcül sekizinci hastalık. Şeker hastalığı, kalp krizi, körlük ve böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunlarına yol açıyor.
CENEVRE/AA