Yüzlerce kişi Filistin için sokaklara döküldü: İsrail'deki insan hakları örgütleri katliama karşı

İsrail’in abluka altındaki Gazze’ye yönelik saldırıları tüm yıkıcılığıyla devam ederken, ABD’deki Yahudiler Filistin için sokaklara döküldü. Protestoda yüzlerce insan İsrail’in insanlığa aykırı müdahalelerini kınarken, İsrail merkezli insan hakları örgütleri, yayınladıkları bir bildiride katliama karşı olduklarını kaydetti.

Hamas ve İsrail arasındaki kriz giderek büyürken, saldırıların sekizinci gününde, Yahudiler, Filistin’e karşı süren katliama karşı duruyor.

Geçtiğimiz akşam New York’ta bulunan Brooklyn'de yüzlerce Yahudi, Filistin’e karşı şiddete ‘dur’ demek için sokaklara döküldü. Protestoda savaş karşıtı sloganlar atılırken, İsrail'in Gazze'deki savaş politikaları kınandı.

‘DEHŞETE KAPILDIK’

Öte yandan, İsrail merkezli çok sayıda insan hakları örgütü, savaşa karşı bir bildiri yayınladı. Örgütlerin bildirisinde “dehşete kapıldıkları” kaydedilirken, sivillere karşı insan haklarını hiçe sayan saldırıların sonlandırılması yönünde çağrı yapıldı.

Taraflar arasında müzakere yapılması gerektiği kaydedilen bildiride şu ifadelere yer verildi:

“Hamas'ın aralarında çocuklar, kadınlar ve yaşlıların da bulunduğu masum sivillere karşı işlediği korkunç suçlar hepimizi sarstı ve bu dayanılmaz görüntü ve seslerden kurtulmaya çalışıyoruz. Saldırı sırasında bazılarımız Gazze sınırındaki İsrail topluluklarının içindeydik; çoğumuzun bu üzücü olaylara katlanmış ve hala bunların ortasında olan aileleri, arkadaşları ve meslektaşları var; ve hepimiz öldürülen, yaralanan ya da kaçırılan insanları tanıyoruz. Hamas'ın hiçbir gerekçesi olamaz menfur saldırısının sonuçlarını ve sonuçlarını tam olarak anlamak zaman alacak.

Ekiplerimizin çoğu İsrailli ve Filistinlilerden oluşuyor; bu nedenle bazılarımızın Gazze'de şu anda İsrail ordusunun devam eden saldırısı altında yaşayan akrabaları ve meslektaşları var. Çocuklar, kadınlar ve yaşlılar, saklanacak hiçbir yer olmadan ayrım gözetmeksizin saldırıya uğruyor.

‘AHLAKİ VE İNSANİ KONUMUMUZU KORUMALIYIZ’

Şimdi bile, özellikle şimdi, ahlaki ve insani konumumuzu korumalı, umutsuzluğa ve intikam dürtüsüne teslim olmayı reddetmeliyiz. İnsan ruhuna ve onun doğasındaki iyiliğe olan inancımızı korumak her zamankinden daha hayati önem taşıyor. Bir şey açık: İnsanlığa olan inancımızdan asla vazgeçmeyeceğiz; bunu yapmanın her zamankinden daha zor olduğu şu anda bile.

Masum sivillere zarar verilmesine her zaman karşı çıkmış biri olarak, ölülerimizi İsrail tarafında saydığımız, yaralı, kayıp ve kaçırılan sevdiklerimiz için endişelendiğimiz ve Gazze'deki yerleşim bölgelerine bombalar atıldığı bu korkunç zamanlarda hem İsrail'de hem de Gazze'de tüm masum sivillerin zarar görmesine karşı sesimizi yüksek ve net bir şekilde yükseltme görevimizi sürdürüyoruz.

‘TEK İNSANİ YOL MÜZAKERE’

Tüm rehinelerin derhal serbest bırakılması ve İsrail ile Gazze'deki sivillere yönelik bombardımanın sona erdirilmesi çağrısında bulunuyoruz. İnsani yardımların sivil halka ulaşması sağlanmalı, sağlık tesisleri ve sığınma yerlerine zarar verilmemeli, su, elektrik gibi hayati kaynaklar kesilmemelidir. Daha fazla sivilin öldürülmesi, kaybedilenleri geri getirmeyecek. Ayrım gözetmeden yıkım ve masumlara zarar veren bir kuşatma, rahatlama, adalet veya sükunet getirmeyecektir.

İnsan haklarının savunulması için çalışan ve yaşamın kutsallığına inanan bireyler olarak, sivillerin yaşamına ve altyapıya yönelik ayrım gözetmeksizin zarar verilmesine acilen son verilmesi çağrısında bulunuyoruz. Hamas'ın elinde bulunan sivillere öncelik vererek, rehinelerin serbest bırakılması için müzakerelerin yapılması ve mümkün olan her türlü eylemin gerçekleştirilmesi yönünde çağrıda bulunuyoruz. Yapılacak tek insani ve akılcı şey budur ve hemen yapılması gerekir.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN