Yunan yetkililer, ülkede monarşinin kaldırılmasından 50 yıl sonra gerçekleşen tarihi kararla, son Kral Konstantin'in çocukları ve torunları dahil 10 kraliyet üyesinin vatandaşlık başvurusunu kabul ettiklerini bildirdi. Ailenin aldığı ‘Yunanistan'ın' anlamına gelen 'De Grece' soyadı ise ülke muhalefetini ayağa kaldırdı.
1974 yılında monarşinin kaldırıldığı komşu Yunanistan’da, eski kraliyet üyelerinin önceki hafta yaptığı vatandaşlık başvurularının kabul edildiği kaydedildi. Cumhuriyete sadakat sözü veren 10 kraliyet üyesi, son Kral Konstantin'in önceki yıl yaşamını yitirmesinin bir dönemin sonunu işaret ettiğini söyleyerek kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.
‘EFSANEYİ SÜRDÜRMEK İSTİYORLAR’
Kraliyet ailesinden hangi isimlere vatandaşlık verildiği açıklanmazken, Fransızcada ‘Yunanistan'ın’ anlamına gelen De Grece soyadını alma tercihleri, asalet unvanının anayasaya aykırı olduğunu belirten ülke muhalefetini rahatsız etti. Ana muhalefet partisi PASOK'un lideri Nikos Androulakis, "Seçtikleri soyadı, bir efsaneyi sürdürmek istediklerini kanıtlıyor" dedi.
SYRIZA'dan yapılan açıklamada ise, soyadı seçimlerinin sorunlu olduğu, çünkü Yunan hukuk düzeninin unvanları ya da soyluları tanımadığı ifade edildi.
‘GÖÇMENLER YILLARCA BEKLİYOR’
Muhalefetten diğer isimler, Yunanistan'da çalışan göçmenlerin kriterleri karşılamalarına rağmen vatandaşlık almak için onlarca yıl beklemek zorunda kaldıklarını söyledi ve muhafazakar hükümeti oy kazanmaya çalışmakla suçladı.