Von der Leyen yeniden aday oluyor mu? AB Komisyonu Başkanı adaylığı talep etmedi ima etti

Von der Leyen yeniden aday oluyor mu? AB Komisyonu Başkanı adaylığı talep etmedi ima etti

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen AB’nin durumu hakkında yaptığı yıllık konuşmasında başkanlık için yeniden aday olacağını açıklamadı ama adaylık propagandası gibi bir konuşma yaptı.

KARAR/ALMANYA

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Strasburg’daki Avrupa Parlementosu’da yaptığı konuşmada, başkanlığa yeniden aday olup olmayacağı konusunu açık bıraktı ancak gelecek döneme talip bir başkan gibi geçmiş icraatlarından ve zamansal olarak bu dönemi aşacak gelecek projelerinden bahsetti.

Gözlemciler Von der Leyen’in Haziran 20024 yılında yapılacak AB Parlamentosu seçimlerden sonra adaylığı hakkındaki şüphelerin bu konuşma sonrasında azaldığını söylüyor. Konuşmasında adaylıktan bahsetmeyen von der Leyen‘in AB üyelerinin beklentilerini karşılamaya çalışması, adaylık yatırımı olarak nitelendirildi.

İDDİALI BAŞKAN

Von der Leyen’in konuşmasında dile getirdiği konularda iddialı bir başkan imajını tetikler nitelikte. Jeopolik bir birliğin doğduğunu belirten von der Leyen, Ukrayna’ya yardım eden, Rusya’nın saldırganlığını engelleyen ve Çin’e karşı dik duran bir birliğin oluştuğunu söyledi.

AB’nin Yeşil anlaşması (Green Deal) ile ekonominin kalbi sayılacak bir araç elde ettiğin belirten Başkan Leyen, dijital yasalarla da Avrupa’nın online haklar konusunda öncü konuma getirildiğini vurguladı.

AB’nin Korona sonrası yardım ve teşvikler için 800 milyar euro bütçe temin ettiğini belirten von der Leyen bunun tarihi bir hamle olduğuna dikkat çekti. Von der Leyen AB’nin enerji, çip ve madenler konusunda bağımsızlık kazanmasının da kendi döneminde olduğunu belirtti.

HEDEFLER GELECEK DÖNEMİ KAPSIYOR

AB Komisyonu’nun yönetime geldiği 2019 yılında buyuna öngörülen icraatlarin yüzde 90’ını gerçekleştirdiğini belirten Von der Leyen “işimiz henüz bitmedi‘‘ dedi. Başkanlık süresi 2024 Haziran’da son bulacak Leyen’in kalan icraatları bu sürede bitirmesi mümkün değil. Bu da gelecek döneme yönelik bir beklentisi olduğunun işareti olarak değerlendiriliyor.

Von der Leyen AB’nin genişlemesini de istiyor. Batı Balkan ülkeleri ve Ukrayna’nın AB’Ye girmesi için uzun bir hazırlık dönemi öngörülüyor ancak von der Leyen bu sürenin mümkün mertebe kısaltılmasın hedefliyor. Von der Leyen Çin elektrikle çalışan otomobil Avrupa pazarı için tehdit oluşturmaması için gümrük engelleri koyma yönünde çalışmaların da başladığını belirtirken bir çok AB üyesi ülkesinin de bu yönde beklentilerini karşılamış oldu.

Von der Leyen’ni yeniden seçilmesi için geniş bir desteğe ihtiyaçı var. Kendisinin geldiği Hıristiyan Demokrat çizgi AB’de yeterli çoğunluğa sahip değil. Özellikle AB’nin Yeşilleri’nin de desteğini kazanmak isteyen van der Leyen konuşmasında da bu yönde atıflarda bulundu. AB Komisyon başkanlığı icin von der Leyen’in karşısında henüz güçlü bir aday bulunmuyor. Ancak Haziran 2024 tarihine kadar Avrupa siyasetinde birçok şey değişebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN