Komşu Yunanistan’da halk yarın gerçekleştirilecek genel seçimlerde oy kullanmaya hazırlanırken, uzun yıllardır ekonomik çalkantıların devam ettiği ülkeyle ilgili uzmanlar, sandıktan çıkacak muhtemel sonucun sorunları bitirmeyeceğini söylüyor.
9,8 milyon kayıtlı seçmenin olduğu Yunanistan’da halk, uzmanların ilk turda kesin bir kazanan çıkarma olasılığının düşük olacağını tahmin ettiği parlamento seçimleri için 21 Mayıs'ta sandık başına gidecek.
‘GÖÇMEN TEHDİDİ’NE KARŞI SINIRA DUVAR ÖRDÜ
ABD merkezli Foreign Policy dergisinde yayınlanan bir analizde, Yunan halkın siyasi istikrar istediği belirtilirken, “Yıllarca süren ekonomik çalkantının ardından ülke, uluslararası piyasalarda notunu geri kazanmaya ve euro bölgesindeki yerini iyileştirmeye çok yakın. Jeopolitik olarak, Ege Denizi'nde Türkiye ile yaşanan gerilimler ve NATO için yeni zorluklar, Atina'da açık görüşlü bir siyasi liderlik gerektiriyor. Yine de Yunanistan'ın 21 Mayıs seçimlerinin sonuç vermesi pek olası değil” ifadeleri kullanıldı.
Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in iktidardaki muhafazakar Yeni Demokrasi partisi şu anda 300 sandalyeli Yunanistan Parlamentosu'nda 158 sandalyeyle çoğunluğa sahip. Seçim kampanyası sırasında, ilk döneminde yaptığı vergi indirimlerini artırma, yıllık yüzde 3 büyüme sağlama, doğrudan yabancı yatırımı artırma ve işsizliği yüzde 8'in altına düşürme sözü verdi.
Miçotakis ilk döneminde güvenlik konularına, polisi güçlendirmeye ve özellikle Fransa’yla silah anlaşmaları yapmaya odaklandı. Göç aynı zamanda önemli bir politika alanıydı. Türkiye sınırındaki duvar, başbakanın göçmen "tehdidi" olarak tanımladığı durum nedeniyle genişletildi.
ŞEFFAFLIK VE LİYAKAT VURGUSU
Eski Başbakan Alexis Çipras’ın solcu SYRIZA partisi, 2019 parlamento seçimlerinde Yeni Demokrasi tarafından devrildi. Parti, maaşları ve emekli maaşlarını artırmak, enerji sektöründeki kar marjlarını sınırlamak, haftalık çalışma saatlerini azaltmak, azınlık haklarını korumak ve Yunanistan'ın banka kurtarma fonunu (HFSF) kaldırmak istiyor.
Nikos Androulakis'in merkez solu Değişim Hareketi, 2019'da 22 sandalye alarak Yunanistan'ın üçüncü büyük partisi oldu. Parti, kömür ve doğal gazdan uzaklaşan yeşil bir geçiş, daha güçlü bir ulusal sağlık sistemi, kamu sektörü ücretlerinin artırılması ve eyalette gelişmiş şeffaflık ve liyakat için bastırıyor.
ÇİPRAS’TAN ‘ANKETLERE BAKMAYIN’ ÇAĞRISI
Yeni Demokrasi şu anda anketlerde önde ve SYRIZA'nın yaklaşık yüzde 7 önünde. Değişim Hareketi şu anda üçüncü sırada yer alıyor. SYRIZA'nın lideri Alexis Çipras, partisinin anket şirketlerden daha fazla şeffaflık talebi reddedildikten sonra seçmenleri "Anketlere bakmayın" çağrısında bulundu.
Başbakan Miçotakis, 57 kişinin hayatını kaybettiği demiryolu felaketinden sorumlu tutuluyor ve bu da birçok uzmanın anketlerde partisine verilen desteğin düşeceğini söylemesine yol açıyor. Kazayı hemen takip eden kitlesel protestolara rağmen, Euronews’te yer alan haberde, Yunanistan, halkın öfkesinin yalnızca mevcut hükümete değil, ülkenin siyasi sistemine yönelik olduğunu bildirdi.
YÜZDE 46 ŞART
Seçmenler, Yunan parlamentosunun üyelerini nispi temsil sistemi altında seçecek. Partilerin dört yıllık dönem için parlamentoya girebilmeleri için oyların en az yüzde 3'ünü almaları gerekiyor. Bu eşiğe ulaşanlar, yüzde paylarına göre 285 milletvekilini paylaşacak.
12 sandalye, her partinin seçeceği devlet milletvekilleri arasında paylaştırılacak ve son üç sandalye, yurtdışında oy kullanan Yunanlılar tarafından seçilen adaylar tarafından doldurulacak.
Anketler, önde gelen adayın doğrudan kazanmak için oyların yüzde 46'sına ihtiyacı olabileceğini gösteriyor. Hiçbir parti bunu başaramazsa, hiçbir parti oyların çoğunluğunu almaya kararlı görünmediğinden ve en iyi üç parti birbirleriyle çalışmak istemediklerini şimdiden açıkladığından, oylama büyük olasılıkla askıya alınmış bir parlamentoyla sonuçlanacak.
21 Mayıs'tan sonra bir koalisyon hükümetinin kurulamazsa, temmuz ayı başlarında seçim tekrar yapılacak. Bu kez en çok oyu alan parti, oyların yüzde 25'inden fazlasını alırsa 20 koltuk fazladan alacak. Yunanistan’daki seçim sisteminde, bu durum, partinin aldığı oy oranında artıyor. Oyların yüzde 40'ını alan partiler ise en fazla 50 ilave koltuk alabiliyor.