Uzayda unutulan adamın hikayesi! Film değil gerçek

Uzayda unutulan adamın hikayesi! Film değil gerçek

Uzaya gönderilen astronotun filmlere konu olacak hikayesi paylaşıldı. Uzayda unutulan bu astronotun dünyaya tekrar indiğinde tarihi ve ülkesi değişmişti. Planlanandan yaklaşık olarak 280 gün daha fazla kaldı. İşte tüm detaylar...

BURAK ÖZTOPRAK

Sovyetler Birliği tarafından uzaya gönderilen adam, uzayda unutuldu. Film gibi görünen bu hikaye tamamen gerçek. Planlanandan çok daha fazla uzayda kalan o isim, dünyaya geldiğinde tarihi ve ülkesi değişti. İşte tüm detaylar...

UZAYDA UNUTULDU

Astronot eğitimi alan Sergey Krikalev başına gelenler tüm dünyada yankılandı. 1981 yılına Leningrad Makine Enstitüsü'nde mühendis olarak mezun olan Krikalev, astronot üzerine aldığı eğitimleri tamamladı. 1991 yılında Komutan Artsebarsky ve İngiliz astronot Sharman ile birlikte uzaya gönderildi. Sovyetler Birliği dağılıyordu. Birliğin son kozmonotu Sergei Krikalev ise Mir uzay istasyonundaydı. Dünya altüst olurken Krikalev uzayda, adeta unutulmuş gibiydi.

1612884760303-new-project-1.png

TEK BAŞINA KALDI

Sergey Krikalev uzay görevini 144 gün içerisinde tamamlayacaktı. Yolculuğun başından hatalar çıkmaya başladı. Mir uzay istasyonuna yaklaşırken hedefleme sistemi başarısız olunca devreye Krikalev girerek, becerisiyle manuel bir şekilde uzay istasyonuna ulaştı. Astronot Sharman, görev değişimi üzerine 7 gün sonra tekrardan dünyaya döndü. Krikalev kendi isteğiyle teklifi kabul ederek, uzaydaki görevini uzattı.

Krikalev'in yanındaki isimler 25 Mart 1992'de dünyaya döndü. Uzayda unutulan ya da gözardı edilen Krikalev planlanandan 7 ay fazla uzayda kaldı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte Baykonur Uzay Üssü ve iniş alanı Kazakistan'ın kontrolüne geçti. Yeni ulus, Krikalev'in dönüşünü finanse edecek durumda değildi. Bu nedenle Krikalev, Mir'de planlanandan 7 ay fazla kalmak zorunda kaldı.

14ecf4c9-space30.jpg

803 GÜNLÜK UZAY MACERASI

Görev süresinin sonunda dünyaya dönen Krikalev hayatının şokunu yaşadı. Sovyet olarak gittiği uzaydan Rus olarak geri döndü.

  • Uzayda Sovyet, Dünya'da Rus: Krikalev uzaya Sovyet vatandaşı olarak çıkmıştı. Fakat Dünya'ya döndüğünde Sovyetler Birliği artık yoktu. Artık bir Rus vatandaşıydı.
  • Uzay macerası sona erdi: Krikalev, 1992'de Dünya'ya döndüğünde 803 gün 9 saat 39 dakika uzayda kalmıştı. Bu rekor, 2015'te Peggy Whitson tarafından kırılana kadar 13 yıl boyunca en uzun uzay uçuşu olarak kaldı.

Krikalev'in hikayesi birçok açıdan ilginç. Sovyetler Birliği'nin son günlerine ve uzay araştırmalarının zorluklara göğüs germesine tanıklık ediyor. Aynı zamanda insan ruhunun adaptasyon yeteneğine ve zorluklar karşısında yılmadan mücadele etmesine de bir örnek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN