Ukrayna'ya 50 dolar bağışlayan kadına vatana ihanetten ceza

Ukrayna'ya 50 dolar bağışlayan kadına vatana ihanetten ceza

Rus mahkemesi, Ukrayna'ya 50 dolarlık yardım bağışı nedeniyle Ksenia Khavana isimli kadını 12 yıl hapse mahkûm etti.

Rusya’da bir mahkeme, ABD-Rusya çifte vatandaşı Ksenia Khavana'yı vatana ihanet suçlamasıyla 12 yıl hapis cezasına çarptırdı. Khavana'nın Ukrayna ordusu için para topladığı iddiasıyla yargılandığı davada, Ukrayna'ya destek veren bir ABD hayır kurumuna yaptığı 51 dolarlık bağışın cezasını çektiği belirtildi.

ŞUBATTA TUTUKLANMIŞTI

Hak savunucusu grup Birinci Departman tarafından yapılan açıklamada, Khavana'nın suçlamalarının bu bağışa dayandığı belirtildi. Khavana, Rusya'nın Yekaterinburg şehrinde şubat ayında tutuklanmıştı. Kapalı kapılar ardında görülen davasında geçtiğimiz hafta suçunu kabul etti.

Khavana’nın, bir Amerikalı ile evlendikten sonra ABD vatandaşlığı aldığı ve Los Angeles’a yerleştiği biliniyor. Rusya'ya ise ailesini ziyaret etmek için geri döndüğü bildirildi.

PROVOKATİF OLARAK PARA TOPLADIĞI İDDİASI

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Khavana'nın "Ukrayna'daki bir örgütün çıkarlarına yönelik provokatif olarak para topladığını" iddia etti. FSB, bu fonların taktik tıbbi malzemeler, ekipman, silah ve mühimmat alımı için Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne aktarıldığını öne sürdü.

Rusya, Şubat 2022'de Ukrayna'ya asker göndermesinin ardından muhalif seslere karşı baskıları artırdı ve Ukrayna operasyonuna yönelik eleştirileri ve Rus ordusunu itibarsızlaştırıcı olarak kabul edilen açıklamaları suç sayan yasalar çıkardı. Bu süreçte, ABD vatandaşlarının da hedef alınabileceğine dair endişeler artmış durumda.

Bu ay içerisinde gerçekleşen soğuk savaş sonrası en büyük Rusya-Batı esir değişiminde, Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich, Amerikan güvenlik yöneticisi Paul Whelan ve ABD-Rusya çifte vatandaşı Alsu Kurmasheva serbest bırakıldı. Kurmasheva, Rus ordusu hakkında "yanlış bilgi yayma" suçlamasıyla 6 buçuk yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ayrıca, Rusya'da Ukrayna operasyonunu eleştiren birçok muhalif isim de serbest bırakıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN