Ukrayna'nın iki yıldır Rus işgali altında olan ekonomisinin yeniden inşası ve toparlanması için gereken maliyetin 486 milyar dolar olduğu belirlendi. Dünya Bankası'nın açıkladığı tahmin, Rusya'nın 24 Şubat 2022'de başlayan işgalinin etkilerini kapsıyor. Araştırmada, binaların ve altyapının fiziksel hasarının yanı sıra vatandaşların yaşam koşulları üzerindeki etki de değerlendirildi. Özellikle konut ihtiyacı, ulaşım ve ticaret sektörlerindeki ihtiyaçlar öne çıkıyor.
Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, Avrupa Komisyonu ve Kiev hükümeti tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, iki yıldır Rus işgali altında olan Ukrayna ekonomisinin yeniden inşası ve toparlanmasının 486 milyar dolara mal olması bekleniyor. Dünya Bankası tarafından dün açıklanan tahmin, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlayan işgalinden 31 Aralık 2023’e kadar olan dönemi kapsıyor.
Araştırmada, binalara ve diğer altyapılara verilen doğrudan fiziksel hasar, vatandaşların yaşamları ve geçim kaynakları üzerindeki etki ile “daha iyisini inşa etmenin” maliyet ölçümü yer alıyor. Söz konusu meblağ geçen yıl mart ayında 411 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. 10 yıllık maliyet tahmini, konut ihtiyacı 80 milyar dolar ile (yüzde 17) listenin başında yer alıyor.
Onu 74 milyar dolar ile (yüzde 15) ulaşım ve 67,5 milyar dolar ile (yüzde 14) ticaret ve sanayi ihtiyacı izliyor. Dünya Bankası Doğu Avrupa Bölge Direktörü Arup Banerji, “486 milyar dolar, akıl almaz derecede bir miktar ve elbette ki gerçek ihtiyaçları yansıtıyor.” dedi. Ancak Banerji, savaşın ilk aylarında görülen yüksek hasar oranlarının hızla azaldığını da anımsattı.
Ukrayna’daki binaların yüzde 10’u ya yıkıldı ya hasar gördü. Raporda, aralık ayı itibariyle yaklaşık 5,9 milyon Ukraynalının ülke dışında yerinden edilmiş durumda olduğu kaydedildi. Geçen yılın (2023) son ihtiyaç değerlendirmesinde bu sayı 8,1 milyon kişi olarak belirtilmişti. Ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin sayısı da yaklaşık 3,7 milyona düşmüş durumda. Bu rakam, 2023 baharında 5,4 milyon civarındaydı.