Ukrayna'dan tarihi karar: Moskova Patrikhanesi kiliselerine yasak getirildi

Ukrayna'dan tarihi karar: Moskova Patrikhanesi kiliselerine yasak getirildi

Ukrayna, Moskova Patrikhanesi'ne bağlı Ortodoks Kilisesi'nin ülke genelindeki faaliyetlerini yasaklayan bir yasayı onayladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, bu karar karşısında Ukrayna'nın kilisesini "ayrılıkçı" olarak tanımlayarak, Rus Patrikhanesi'ne ait kutsal alanların Ukrayna kilisesi tarafından ele geçirildiğini iddia etti.

Ukrayna, Moskova Patrikhanesi'ne bağlı Ortodoks Kilisesi'nin ülke genelindeki faaliyetlerini yasaklayan bir yasayı kabul etti. Bu karar, Ukrayna'nın Rusya'nın dini etkisini sınırlama ve ülke içindeki dini yapıları yeniden düzenleme hedefinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Ukrayna'nın bu adımını kınayarak, Ukrayna kilisesinin ayrılıkçı bir hareket sergilediğini ve Rus Patrikhanesi'ne ait kutsal mekanları ele geçirdiğini iddia etti.

Ukrayna Parlamentosu, ülkede Moskova Patrikhanesi'ne bağlı Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin faaliyetlerini yasaklama kararını kabul etti.

Parlamento genel kurulunda "Rusya Federasyonu ile bağlantılı olanlar da dahil olmak üzere dini kuruluşların Ukrayna topraklarındaki faaliyetlerinin yasaklanmasına yönelik" yasa tasarısının oylaması yapıldı.

Oylamaya katılan 322 milletvekilinin 265'nin oyu ile tasarı kabul edildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova karara tepki gösterdi.

Zaharova, Rus "Zvezda" televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "Buradaki hedef, gerçek Ortodoksluğu kökten yok edip, bunun yerine sahte Ortodoks Kilise yaratmaktır. Bu, Ukrayna'da Ortodoksluğun yok edilmesidir" diye konuştu.

Zaharova, Ukrayna kilisesinin "ayrılıkçı" olduğunu ve Rus Patrikhanesi'ne bağlı kutsal yapıları ele geçirdiğini savundu.

TANINMA KURALI

Ukrayna'da bazı din adamları, Moskova kiliselerine karşılık, Kiev Patrikhanesi Ukrayna Ortodoks Kilisesi ve Ukrayna Bağımsız (Otosefal) Ortodoks Kilisesi'ni kurduklarını ilan etmişti.

Ancak, Ortodoksluk mezhebinde bu yapılanmanın geçerli olabilmesi için bu kiliselerin, Fener Rum Patrikhanesi ya da diğer patrikhanelerin yarısı tarafından tanınması kuralı bulunuyordu.

Halkın büyük çoğunluğunun Ortodoks mezhebine mensup olduğu Ukrayna'da, kiliselerin bir kısmı Moskova Patrikhanesi'nin, bir kısmı da Kiev Patrikhanesi'nin kontrolünde yer alıyordu. Bazı kiliseler de Ukrayna Bağımsız Ortodoks Kilisesi'ne aitti.

2018'de dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, İstanbul Fener Rum Patrikhanesi'ne başvurarak 1992'de kurulan Kiev Patrikhanesi'ne bağlı Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ne otosefal (Ortodokslukta kendilerine ait bir baş tarafından yönetilen Ortodoks kiliselerine verilen ad) verilmesini istemişti.

Fener Rum Patrikhanesi bu bağımsızlık hakkını, görüşmelerin ardından vermişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN