Türkiye’de yatırımları olan BYD’nin Brezilya’daki fabrikasında skandal: ‘Kölelik benzeri koşullar’ inşaatı durdurdu

Türkiye’de yatırımları olan BYD’nin Brezilya’daki fabrikasında skandal: ‘Kölelik benzeri koşullar’ inşaatı durdurdu

Geçtiğimiz aylarda, çeşitli vergi muafiyetleriyle Türkiye’ye milyar dolarlık yatırım yapacağını duyuran Çin merkezli BYD’nin Brezilya’daki fabrika inşaatı durduruldu. Ülke yetkilileri, işçilerin ‘kölelik benzeri koşullar’ altında çalıştığını belirtirken, BYD yetkilileri, durumu çözeceklerini duyurdu.

Çin merkezli otomobil devi BYD’nin Brezilya’nın Bahia eyaletinde yaptırdığı fabrika inşaatı ‘kölelik benzeri koşullar’ nedeniyle durduruldu. Savcılık yetkilileri, inşaatı bir aydır izlediklerini işçilerin çok kötü koşullar altında çalıştığını bildirdi.

600 İŞÇİYE 8 TUVALET

Yapılan incelemenin ardından, yetkililer, işçilerin pasaportlarına el konulduğunu ve maaşlarının büyük bir kısmının inşaat firması tarafından tutulduğunu bildirdi. Savcılık raporuna göre, işçiler kötü yaşam koşullarına maruz kaldı. Raporda, işçilerin çalıştıkları altı ay sonunda ödeme alamadığı, çünkü uçak biletleri ve diğer masrafların maaşlarından kesildiği belirtildi. Ayrıca, bir işçinin aralıksız 25 gün çalıştıktan sonra iş kazası geçirdiği kaydedildi.

Bunun yanında, işçilerin kaldığı barınma alanlarının yetersiz olduğu tespit edildi. Yatakların şiltesiz olduğu ve 600 işçiye 8 taşınabilir tuvalet düştüğü rapor edildi. Gıda maddelerinin hijyenik biçimde tutulamadığı ve mutfağın olmadığı da eklendi. Yetkililer, barınma alanlarının yerel düzenleyiciler tarafından uygun bulunana kadar kapatıldığını duyurdu. Savcılar, "Konaklama yerlerinde bulunan koşullar, güvencesizliğin ve aşağılanmanın endişe verici bir resmini ortaya koyuyordu" dedi.

yeni-proje-6.jpg

BYD: SÖZLEŞMEMİZİ FESHETTİK

Firma yetkilileri, savcılık tarafından bildirimin yapılmasının ardından işçileri getiren ve inşaatı yapan şirket Jinjiang Construction Brazil ile sözleşmelerini feshettiklerini duyurdu. Ayrıca, tüm çalışanların bölgedeki otellere transfer edileceğini ve şirketin projede çalışan müteahhitler tarafından işe alınan tüm çalışanların çalışma ve yaşam koşullarının ayrıntılı bir incelemesini başlattıklarını ekledi.

İngiltere merkezli The Guardian'da yer alan habere göre, konuya ilişkin konuşan BYD Brasil Kıdemli Başkan Yardımcısı Alexandre Baldy, “BYD Auto do Brasil, işçilerin haklarının ve insan onurunun korunmasına yönelik Brezilya yasalarına tam uyum sağlama konusundaki kararlılığını sürdürüyor” dedi.

‘KÖLELİK BENZERİ KOŞULLAR’ NEDİR?

Brezilya'da kölelik benzeri koşullar arasında zorla çalıştırma, aşağılayıcı çalışma koşulları, borç köleliği (bir kişinin yeni bir ücret almak yerine borcunu ödemek için çalışmaya zorlanması) ve işçilerin sağlığı ve insan onurunu ihlal eden her türlü iş için risk oluşturan uzun saatler yer alıyor.

yeni-proje-7.jpg

BYD’NİN TÜRKİYE YATIRIMI

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, BYD ile Türkiye'de temmuz ayında 1 milyar dolar değerinde bir yatırım anlaşması imzalamıştı. Çinli devin, ciddi oranlarda devlet teşviki aldığı belirtilirken, BYD’nin yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretimi ve diğer sürdürülebilir ulaşım teknolojileri için Ar-Ge merkezi ve fabrika kurması öngörülüyor.

5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması planlanan tesisin 2026 sonunda üretime başlamasının hedeflendiği belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN