Trump mı, Harris mi? Hemen her seçimin galibini bilen tarihçi yeni favorisini açıkladı

Trump mı, Harris mi? Hemen her seçimin galibini bilen tarihçi yeni favorisini açıkladı

ABD başkanlık seçimlerini neredeyse her seferinde doğru tahmin eden tarihçi Allan Lichtman, 2024 seçimlerinde Kamala Harris'in kazanacağını öngördü. Lichtman, geliştirdiği "13 anahtar" metoduna göre Harris'in avantajlı olduğunu ve Trump'ın yalnızca üç kilidi elinde tuttuğunu belirtti.

ABD başkanlık seçimlerini neredeyse kusursuz bir şekilde tahmin eden tarihçi AFP'ye yaptığı açıklamada Allan Lichtman, 2024 seçimlerinde Kamala Harris'in kazanan olacağını öngördü. 1984'ten beri yalnızca bir seçimde yanılan Lichtman, "13 anahtar" adını verdiği metodu kullanarak tahminlerde bulunuyor ve bu yöntemle kamuoyu yoklamalarına değil, mevcut yönetimin performansına odaklanıyor.

HARRİS'İN AVANTAJLARI

Lichtman'a göre, başkanlık seçimlerini kazananı belirleyen kilit faktörler, mevcut yönetimin başarısını ölçen 13 anahtar sorudan oluşuyor. Bu sorulardan altısı "yanlış" olduğunda, seçimi muhalefet kazanıyor. Ancak Lichtman, Harris lehine çoğu kilidin açıldığını belirtiyor.

Allan J. Lichtman – Audio Books, Best Sellers, Author Bio | Audible.comAllan Lichtman

Örneğin, Biden yönetiminin çevre ve altyapı alanlarındaki büyük yasa değişiklikleri Harris'e avantaj sağlıyor. Ayrıca, herhangi bir büyük skandala karışmaması ve bağımsız aday Robert F. Kennedy Jr.'ın seçimden çekilmesi de Harris'in şansını artırıyor. Ancak Harris, Lichtman'a göre "karizmatik bir lider" anahtarını kazanamıyor, çünkü Ronald Reagan ya da Franklin D. Roosevelt gibi bir figür olarak görülmüyor.

TRUMP'IN DURUMU

Öte yandan, Donald Trump için işler pek iyi gitmiyor. Lichtman'a göre Trump, sadece üç anahtarı elinde tutabiliyor. Bu durum, Lichtman’ın metoduna göre Harris’in seçimde öne geçmesini sağlıyor.

Ancak Lichtman, Gazze'de bir ateşkes ve rehine serbest bırakılmasının Biden yönetimine dış politikada önemli bir başarı kazandırabileceğini ve Harris’in bir başka kilidi daha açmasına yardımcı olabileceğini söylüyor.

ELEŞTİRİLERE LİCHTMAN’IN YANITI

Lichtman'ın metodu, bazı eleştirmenler tarafından "spekülatif" olarak nitelendirilse de tarihçi, 40 yılı aşkın deneyimiyle bu eleştirileri reddediyor. Ona göre, insan doğası üzerine yapılan değerlendirmeler, tarihçiler tarafından sürekli yapılır ve bu değerlendirmeler "yargısal" ancak "öznel" değildir.

Lichtman, bu yöntemle yalnızca 2000 seçimlerinde yanıldı; bu seçim, tartışmalı bir şekilde George W. Bush'un Yüksek Mahkeme kararıyla kazandığı bir seçimdi, oysa Lichtman popüler oyu kazanan Al Gore'u işaret etmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN