Birleşmiş Milletler, 24 Ocak Uluslararası Eğitim Günü'nde, geçtiğimiz yıldan beri Afganistan’ı yöneten Taliban'ı ülkedeki kadınların eğitime erişimi üzerindeki yasağı kaldırmaya çağırarak özel günü temel eğitim haklarından mahrum bırakılan, öğrenim hakları ellerinden alınan Afgan kadın ve kızlara adadığını açıkladı.
Birleşmiş Milletler’e bağlı Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Genel Direktörü Audrey Azoulay, her yıl 24 Ocak’ta kutlanan Uluslararası Eğitim Günü'nün bu yıl Afgan kız çocukları ve kadınlarına adamaya karar verdiğini söyledi.
UNESCO'ya göre, şu anda okul çağındaki Afgan kızların ve kadınların yaklaşık yüzde 80'i, Taliban yönetimi altında ortaokullara ve üniversitelere erişimlerini engellediği için okula gitmiyor.
YÜZ MİLYONLARCA KİŞİ EĞİTİMDEN MAHRUM
BM verilerine göre, dünyada 244 milyon kız ve erkek çocuk eğitimden mahrum bırakılıyor. UNESCO, 24 Ocak Dünya Uluslararası Eğitim Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, sadece Ukrayna’da 5 milyon çocuk ve gencin eğitiminin aksadığını açıkladı.
UNICEF, dünyada okul dışı kalanların eğitimlerine devam etmeleri için hükümetlerden, gerekirse sanal eğitim olasılıklarını da kullanarak çocukların eğitimden yoksun kalmamaları için daha fazla çaba göstermelerini istedi.
‘ÇİRKİN YASAĞI KALDIRIN’
Diğer yandan, eğitimi temel bir hak olarak nitelendiren Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, artık tüm ulusların herkes için kucaklayıcı ve kapsayıcı öğrenme ortamları geliştirmek için gerçek adımlar atmasını sağlama zamanının geldiğini söyledi.
Genel sekreterin resmi sözcüsü, özellikle Afganistan'daki yetkilileri, kızların orta ve yüksek öğretime erişimine yönelik çirkin ve kendi kendini baltalayan yasağı kaldırmaya çağırıyorum” diye kaydetti.
Guterres, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda, "Şimdi eğitime erişimi engelleyen tüm ayrımcı yasa ve uygulamaları sona erdirmenin zamanı geldi" şeklinde belirtti.