Tahıl Koridoru'nda kritik gün: Anlaşma dördüncü kez uzayacak mı?

Tahıl Koridoru'nda kritik gün: Anlaşma dördüncü kez uzayacak mı?

Üç defa uzatılan Tahıl Koridoru Anlaşması'nda bugün son gün. Dördüncü defa uzatılacak mı diye beklenirken Rusya, anlaşmanın ülkesiyle ilgili kısmının uygulanmadığını belirtiyor. Moskova, bu sebeple anlaşmanın dördüncü defa uzatılmasına pek sıcak bakmıyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya 2022 Şubat'ta başlatmış olduğu yönelik saldırı sonrasında küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için Birleşmiş Milletler (BM), Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022 günü İstanbul'da düzenlenen törenle Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı.

Türkiye, anlaşmanın dördüncü defa uzatılması için girişimlerini sürdürürken Moskova, anlaşmanın Rusya ile ilgili kısımlarının uygulanmadığı düşünüyor. Rusya, bu nedenle anlaşmanın uzatılmasına pek sıcak bakmıyor.

'DİPLOMATİK MALİYETİ ÇOK BÜYÜK OLUR'

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'dan geçtiğimiz günlerde Moskova için bir uyarı gelmişti. Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesi halinde, Moskova için diplomatik maliyetin çok büyük olacağını söyledi.

'DEVAM ETMESİ İÇİN BİR NEDEN YOK'

Rusya Dışişleri Bakanlığı 4 Temmuz'daki açıklamasında, "Eylül 2022'den bu yana ihtiyacı olan ülkelere bağışlanması planlanan 262 bin ton Rus gübresinden sadece iki parti sevkiyatı yapıldı. Gübrenin 20 bin tonu Malavi'ye, 34 bin tonu da Kenya'ya gönderildi. BM, bu konularda sessiz kalmaya devam ediyor. Batı'da ise gıda ve gübre konusunda bile Rusya'ya yönelik yaptırımların hafifletilemeyeceği bildiriliyor. Bu koşullarda, süresi 17 Temmuz'da sona erecek anlaşmanın devam ettirilmesi için herhangi bir neden yok." ifadelerini kullanmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise 10 Temmuz'da yaptığı açıklamada, BM'nin tüm çabasına rağmen Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın ülkesiyle ilgili kısmının uygulanmadığını söylemişti.

Lavrov, anlaşmanın Ukrayna ile ilgili kısmının ticari projeye dönüştüğünü savunarak, Ukrayna limanlarından ihraç edilen toplam tahıl hacminin yüzde 3'ten azının Dünya Gıda Örgütü listesinde yer alan en fakir ve muhtaç ülkelere gittiğini belirtmişti.

Anlaşma sayesinde bugüne kadar 32 milyon tondan fazla tahıl, Ukrayna'dan yola çıkarak dünya pazarına ulaştırıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN