ABD'nin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceği iddialarının ardından, Rus haber ajansları, Ukrayna'nın ateşkesi ihlal ederek, bağımsızlığını ilan eden Luhansk Halk Cumhuriyeti'ndeki dört bölgeye havan topları ve el bombaları ile saldırdığını duyurdu.
Rusya-Ukrayna krizinde yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Putin hükümetine bağlı RIA haber ajansında yayınlanan habere göre; Ukrayna'nın, ülkenin doğusundaki Rusya destekli isyancıları havan toplarıyla vurarak çatışmayı bitirmek için yapılan anlaşmaları ihlal ettiği ileri sürüldü. Ukrayna’nın doğusunda de facto bir devlet olan Luhansk Halk Cumhuriyeti temsilcileri, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin havan topu, bomba atar ve makineli tüfek kullandığını iddia etti.
Rusya'nın gizli olarak savaş için hazırlıklar yaptığını ifade eden ABD'li yetkililer, Moskova'nın sınıra ilave 7 bin asker daha gönderdiğini iddia etmişti.
'UKRAYNA ATEŞKESİ İHLAL ETTİ'
Bu çarpıcı iddianın ardından, Rus haber ajansları, Ukrayna ordusunun, 2015 yılında imzalanan ateşkesi ihlal ederek perşembe günü (bugün) saat 02:30'da bağımsızlığını ilan eden Luhansk Halk Cumhuriyeti'ndeki dört bölgeye havan topları ve el bombaları ile saldırı düzenlendiğini duyurdu.
Moskova merkezli haber ajansı Interfax’ın bildirdiğine göre temsilciler, “Ukrayna silahlı kuvvetleri, bölgede bulunmaması gereken ağır silahları ateşkes yönetimine karşı kullanarak Minsk anlaşmalarını ihlal etti” açıklamasını yaptı.
Batı kaynaklı istihbarata göre, işgalden vazgeçmek için Ukrayna’nın NATO’ya üye olmamasını şart koşan Rusya, 100 binden fazla askeriyle ülkeyi kuşatma altına aldı. Ukrayna’ya saldırı planlarının olmadığını iddia eden Moskova, ülkeye müdahale etmesi halinde Batı’nın ağır yaptırımlarıyla tehdit ediliyor.
Öte yandan Reuters haber ajansı, Rusya-Ukrayna sınırından da bombardıman haberi geçti. Ajans, Ukrayna'nın doğusundaki Elenovka köyü ile Donetsk Havalimanı yakınlarından bombardıman sesi geldiğini aktardı.
'HERHANGİ BİR GERİ ÇEKİLME GÖRMEDİK'
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dünkü açıklamasında Rusya'nın sınırdan asker çektiği yönündeki iddiaları doğrulayacak bulgulara sahip olmadıklarını söylemişti. Blinken, “Rusya'nın dediği bir şey var, bir de yaptığı şeyler var. Güçlerinde herhangi bir geri çekilme görmedik. Ukrayna sınırları boyunca çok tehditkar bir şekilde kalıyorlar. Söylediklerini uygularlarsa iyi olur. Ama şimdiye kadar görmedik.” ifadelerini kullanmıştı.
ABD Başkanı Joe Biden önceki günkü konuşmasında Rusya-Ukrayna sınırında 150 bin civarında Rus askerinin yığınak yaptığını ifade etmişti.
Ukrayna ve Luhansk Halk Cumhuriyeti 2015 yılında ateşkes konusunda anlaştı ve iki taraf Minsk Protokolü'nü imzaladı. Anlaşmanın ardından iki taraf art arda askeri personelini geri çekti ve ekonomik ilişkileri yeniden kurdu.
Minsk Protokolü, Ukrayna'nın Donbas bölgesindeki savaşı sona erdirmeyi amaçlayan bir anlaşma. 2014 yılında, Ukrayna, Rusya Federasyonu ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan (AGİT) oluşan Ukrayna Üçlü Temas Grubu tarafından, Fransa ve Almanya liderlerinin arabuluculuğunda yazıldı.
Beyaz Rusya'nın Minsk kentinde yapılan kapsamlı görüşmelerden sonra, anlaşma Üçlü Temas Grubu temsilcileri tarafından ve herhangi bir statü tanınmadan, o zamanki Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti başkanları tarafından imzalandı.
Donbas'taki çatışmaları durdurmak için daha önce yapılan çok sayıda girişimi izleyen anlaşma, derhal bir ateşkesin uygulanmasını amaçlıyordu. Donbas'ta savaşı durdurmayı başaramadı ve bu nedenle 12 Şubat 2015'te imzalanan Minsk II adlı yeni bir önlem paketi izledi. Bu da savaşı durduramadı.