Sinvar'ın cesedinin fotoğrafını kim sızdırdı?

Sinvar'ın cesedinin fotoğrafını kim sızdırdı?

Sinvar'ın cesedinin fotoğrafının sızdırılması, İsrail'in "Sinvar’ın korku içinde bir yeraltı tünelinde saklandığı" anlatısını yerle bir etti. Bu tür hassas askeri bilgilerin kamuoyuna sızdırılmasının İsrail ordusunda büyük bir güvenlik açığı olarak görüldüğünü belirten gazeteci Elyas Karam, askerlerin bu ihlalin ardından disiplin cezası ile karşı karşıya kalabileceklerini söyledi.

Gazeteci Elyas Karam, İsrailli askerlerin Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar’ın cesedine ait görüntüleri sızdırmasının, İsrail’in "Sinvar’ın korku içinde bir yeraltı tünelinde saklandığı" şeklindeki anlatısını çürüttüğünü belirtti. Karam, bu görüntülerin sızdırılmasının ardından İsrail ordusu içinde bir soruşturma açılmasının beklendiğini ve sorumlu askerlerin tespit edilerek rütbelerinin sökülebileceğini ya da hapis cezası alabileceğini söyledi.

İsrail ordusu kaynaklarına göre Sinvar, Rafah’taki Tel Sultan Mahallesi'nde İsrail askerleriyle girdiği çatışmada öldürüldü. İsrail ordusu, Sinvar'ın yanında askeri teçhizat taşıyan bir başka saha komutanının daha bulunduğunu açıkladı. Hamas, bu iddialarla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmadı.

GİZLİLİĞİN İHLALİ VE İÇ SORUŞTURMA BEKLENTİSİ

Karam, Gazze’deki savaşın seyrine ilişkin bilgilerin son derece gizli tutulduğunu hatırlatarak, bu tür hassas askeri bilgilerin kamuoyuna sızdırılmasının İsrail ordusunda büyük bir güvenlik açığı olarak görüldüğünü belirtti. "Bu boyutta önemli bir askeri olayın gizlilikle yürütülmesi beklenirdi," diyen Karam, askerlerin bu ihlalin ardından disiplin cezası ile karşı karşıya kalabileceklerini söyledi.

ÇATIŞMANIN DETAYLARI

İsrail kaynakları, Sinvar’ın dün gerçekleşen çatışmalar sırasında öldürülmüş olabileceğini ve bugün bölgenin taranması sırasında cesedine ulaşıldığını açıkladı. İsrailli yetkililer, cesedin yanında Hamas'ın Refah cephesinden sorumlu bir saha komutanının da bulunduğunu bildirdi.

ESİR MÜZAKERELERİNDE YENİ DÖNEM

Sinvar’ın öldürülmesi, İsrail içinde esir müzakerelerinin yeniden açılması için baskıları artırdı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, bu gelişmenin ardından ABD, Katar ve Mısır gibi arabuluculara başvurarak esir takası anlaşmalarını hızlandırması bekleniyor. Likud ve dini partilerin de bu yönde bir anlaşmayı desteklediği, bu yüzden Netanyahu’nun yoğun kamuoyu baskısı altında kalabileceği ifade ediliyor.

Öte yandan, İsrail ordusu Sinvar’ın cesedinin bulunduğu bölgede esirlere dair bir ize rastlanmadığını açıkladı. İsrail’de esir yakınları, sevdiklerinin durumu konusunda endişelerini dile getirerek, Sinvar’ın öldürülmesinin bir fırsat olarak değerlendirilip hızlı bir anlaşmaya varılmasını talep etti.

İsrail'in Gazze'deki harekâtının ana hedefleri arasında, Hamas lider kadrosunu etkisiz hale getirmek, hareketin askeri ve idari kapasitesini zayıflatmak ve esirleri geri alarak Gazze’den gelebilecek güvenlik tehditlerini ortadan kaldırmak bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN