Şam'da araç patlaması: İsrail'e uçuşlar askıya alındı

Şam'da araç patlaması: İsrail'e uçuşlar askıya alındı

Suriye'nin başkenti Şam'da bir araçta meydana gelen patlama sonrası birçok havayolu şirketi İsrail'e uçuşlarını askıya alma kararı aldı.

Suriye'nin başkenti Şam'daki Mazze bölgesinde bir aracın patlatıldığı bildirildi. Patlamanın ardından bölgede yoğun güvenlik önlemleri alınırken, olayla ilgili soruşturma başlatıldığı açıklandı. Bölge sakinleri, öncesinde yüksek bir patlama sesi duyduklarını belirtti. Patlamanın arka planına dair detaylar netleşmezken, güvenlik güçleri çevrede incelemelere devam ediyor.

ORTADOĞU’DAKİ GERGİNLİK UÇUŞLARI ETKİLİYOR

Bölgede artan çatışmalar nedeniyle birçok havayolu şirketi İsrail'e uçuşlarını askıya alma kararı aldı. British Airways, Güney Lübnan’daki Hizbullah-İsrail çatışmalarının yoğunlaşması ve güvenlik endişeleri sebebiyle Mart 2025'e kadar Tel Aviv uçuşlarını durdurduğunu açıkladı. Şirket, müşterilerine tam iade seçenekleri sunulacağını duyurdu. Delta Airlines ve Wizz Air de İsrail’e uçuşlarını aynı gerekçelerle geçici olarak durdurma kararı aldı.

BEN GURİON HAVALİMANI'NDA GÜVENLİK ALARMI

İsrail’de Ben Gurion Havalimanı'ndaki uçuşlar, güvenlik endişesiyle kısa süreliğine durduruldu. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Akdeniz üzerinde beş insansız hava aracını (İHA) durdurup düşürdüğünü açıkladı ve havalimanına yönelik herhangi bir tehdit kalmadığını duyurdu. Yetkililer, uçuşların yeniden normale döndüğünü ve Ben Gurion Havalimanı'nın iniş-kalkışlara açık olduğunu belirtti.

BLİNKEN, İSRAİL’DE DİPLOMATİK TEMASLARA BAŞLIYOR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze ve Lübnan’daki çatışmaların sonlandırılmasına yönelik diplomatik çabalar kapsamında bölgeyi ziyaret ediyor. Blinken’ın yarın Kudüs’te Başbakan Binyamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşmeler gerçekleştireceği açıklandı. Görüşmelerde, bölgedeki gerginliklerin azaltılması ve diplomatik çözümler öncelikli gündem maddeleri olacak.

GAZZE’DE YERLEŞİM TARTIŞMALARI

Gazze Şeridi'nde, İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Yahudi yerleşim birimlerinin yeniden kurulması çağrısında bulundu. Ben Gvir, Gazze’den Filistinlilerin göç ettirilmesinin “en etik çözüm” olacağını savundu. Yerleşim yanlısı bir konferansta yaptığı konuşmada, zorla göç ettirme niyetlerinin olmadığını, ancak Filistinlilere başka ülkelere göç etmeleri için "seçenek sunulması" gerektiğini belirtti.

İSRAİL’DE İDAM TARTIŞMASI

Öte yandan, İsrail’de iç siyaset de hararetli tartışmalara sahne oluyor. Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar, savaş zamanında vatana ihanet edenlerin idam cezasına çarptırılmasını talep etti. İran adına casusluk yaptıkları şüphesiyle bazı İsraillilerin tutuklanmasının ardından yaptığı açıklamada, Zohar, idam cezasının benzer olayların önlenmesi için caydırıcı bir adım olacağını savundu.

AB'NİN SİLAH AMBARGOSU GERGİNLİĞİ

Muhalefet lideri Yair Lapid, Avrupa Birliği’nin (AB) bazı ülkelerinin İsrail'e silah ambargosu çağrısına sert tepki gösterdi. Lapid, AB'nin bu hamlesini “kabul edilemez” olarak nitelendirerek, İsrail'in terör örgütleriyle mücadele ettiğini ve ambargoların bu mücadelenin önünde engel oluşturduğunu ifade etti. İspanya ve İrlanda'nın başını çektiği bazı AB ülkeleri, İsrail'e yönelik silah ambargosu uygulanmasını talep etmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN