İsrail, Esad rejiminin devrilmesinin ardından 16 Aralık'ta Suriye'nin Tartus kentinde rejime ait silah deposuna hava saldırısı düzenledi. Saldırı bölgede 3 büyüklüğünde deprem etkisi yaratırken Türkiye ve Kıbrıs'ta radyasyon seviyesinin arttığı belirtildi. Saldırının şiddetini ve etkisini değerlendiren uzmanlar İsrail'in taktiksel nükleer silah kullanmış olabileceğini iddia etti.
Suriye'de Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) öncülüğündeki silahlı muhaliflerin 27 Kasım'da başlattığı operasyonlar sonucunda 8 Aralık'ta 61 yıllık Baas rejimi yıkıldı. Devrik lider Esad, Rusya'ya kaçarken bölgede güç dengeleri yeniden şekillenmeye başladı.
İktidarın düşmesinin ardından İsrail, Golan bölgesindeki işgalini genişletti. Eski rejimin silah depolarını imha etmek iddiasıyla yoğun hava saldırılarına başlayan İsrail, karadan da Şam'ın 25 kilometre yakınına kadar ilerledi.
Putin Suriye'deki yenilginin faturasını Esad ve İran güçlerine kesti: 'Asıl kârlı çıkan İsrail oldu'
ABD YAPIMI NÜKLEER SİLAH İDDİASI
İsrail Hava Kuvvetleri, 16 Aralık'ta Tartus kendindeki silah deposuna bir hava saldırısı düzenledi. Patlamanın şiddetiyle bölgede 3 büyüklüğünde yapay bir deprem meydana geldi. Bazı raporlarda İsrail'in Amerika tarafından geliştirilen B61 nükleer bombasını kullanmış olabileceği iddia edildi.
Yer Bilimleri Uzmanı Hans-Benjamin Braun, patlamadan sonra Türkiye ve Kıbrıs'ta artan radyasyon oranının ve patlamanın yaşandığı bölgede oluşan krater yarıçapının nükleer saldırı iddialarını kuvvetlendirdiğini belirtti.