Rus donanmasının sancak gemisi olan Moskova’nın batışında Türk yapımı Bayraktar SİHA'ların önemli rol oynadığı ortaya çıktı. Moskova'yı havadan gözlemleyen iki SİHA'nın geminin elektronik sistemlerini bozduğu ve bu sayede Ukrayna'nın Kiev'den fırlattığı Neptun füzelerine karşı savunmasız kaldığı anlaşıldı. Rusya sadece filosundaki en önemli gemisini değil aynı zamanda prestij ve moralini de kaybetti.
KARAR
Rusya’nın Karadeniz donanmasının amiral gemisi Moskova’nın batışının ayrıntıları belli olmaya başladı. Amerikan Savunma Bakanlığı’nın da doğruladığı haliyle bu üstün savaş gemisi Ukrayna’dan fırlatılan iki Neptün füzesi ile vuruldu.
Görevi, etrafındaki bütün donanmaya füzelere ve uçaklara karşı savunma sağlamak olan Moskova’nın batışında Bayraktar SİHA’ların da önemli rolü oldu. The Guardian gazetesinin haberine göre, en az iki SİHA’nın geminin radar sistemlerini karıştırıp işlemez hale getirdiği, bu sayede kör olan geminin üzerine gelen füzeleri göremediği ortaya çıktı.
RUSYA KARADENİZ'DE CAYDIRICILIĞINI KAYBETTİ
Rus donanmasının Moskova ile aynı özelliklere sahip üç gemisi vardı, artık iki tane kaldı. Geri kalan iki gemi Kuzey Denizi ve Pasifik’te görev yapıyor ve onların bu stratejik görevlerini bırakıp Karadeniz’e gelmesi mümkün değil. Kaldı ki Montrö Antlaşması da bu gemilerin Karadeniz’e giriş yapmasına engel. Bu sebeple Rus donanması Ukrayna kıyılarından uzaklaştı ve çoğu uzmana göre artık Rusya’nın Odessa başta olmak üzere Ukrayna kıyılarına denizden çıkartma yapması çok zorlaştı.
Moskova ile ilgili en ilginç iddialardan biri, Hazreti İsa’nın çarmıha gerildiği haça ait olduğu öne sürülen bir kıymık parçasının bu gemiyle birlikte denize gömüldüğü. Hristiyanlık inancının en önemli dini sembol kalıntılarından biri olan bu haç parçası 2020’de gemiye yerleştirilmişti.
GEMİ KATİLİ OLARAK TASARLANMIŞTI
New York Times'ta yer alan habere göre; Moskova, bir gemi katili olarak tasarlandı. Geminin inşaatı 1976'da başladı ve gemi 1983'te hizmete girdi. Sovyetler Birliği tarafından Amerikan gemilerini batırmak için inşa edilen gemi, uçakları, gemileri ve denizaltıları vurabilen füzelerle donatıldı.
Yıllar içinde birçok kez güncellenen Moskova, Ukrayna füzelerini düşürmek için savunmaya sahipti. Gemi, yedi mil içinde etkili olduğu düşünülen orta menzilli bir karadan havaya sistemle donanmıştı ve ayrıca 50 mil uzaktaki tehditleri ortadan kaldırmak için tasarlanmış başka füzeleri de vardı. Teoride geminin silahları bir Neptün füzesini rahatça düşürebilirdi. Ama bu savunmaların hiçbiri işe yaramadı.
TÜRKİYE AÇISINDAN AVANTAJ
Çoğu askeri uzmana göre Rusya’nın bu geminin yerine yenisini inşa etmesi imkansız. Rusya’nın Karadeniz donanmasının bu şekilde zayıflaması, Türkiye açısından da bir avantaj.