Rus birliklerinin Suriye'nin kuzeyindeki cephe hatlarından çekildiği, ancak Moskova'nın Tartus ve Hmeymim üslerini terk etmeyeceği açıklandı.
Beşar Esad rejiminin devrilmesi ve Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların başkent Şam’ı ele geçirmesinin ardından, Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığı ve stratejileri yeniden tartışmaya açıldı. Reuters’a konuşan kaynaklara göre, Rus birlikleri Suriye’nin kuzeyindeki cephe hatlarından ve Alevi Dağları’ndaki bazı karakollardan çekilmeye başladı. Ancak, Rusya’nın Tartus ve Hmeymim üslerini terk etmeyeceği net bir şekilde ifade ediliyor.
CEPHE HATLARINDAN GERİ ÇEKİLME VE YENİDEN KONUŞLANMA
Suriyeli askeri yetkililer ve güvenlik kaynakları, Moskova’nın cephe hatlarındaki askerlerini geri çekerek "yeniden gruplanma ve konuşlanma" stratejisi izlediğini belirtiyor. Alevi Dağları’ndaki kritik öneme sahip bazı karakolların da boşaltıldığı dile getirilirken, bu hamlenin Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığını koruma amacına hizmet ettiği ifade ediliyor.
AĞIR EKİPMANLAR VE KIDEMLİ SUBAYLAR MOSKOVA’YA GÖNDERİLDİ
Kaynaklara göre, Rusya sadece askerlerini çekmekle kalmadı, aynı zamanda bazı ağır ekipmanları ve Beşar Esad rejimine bağlı ordu içerisinde görev yapan kıdemli subayları Moskova’ya gönderdi. Bu adım, Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığını yeniden yapılandırmayı hedeflediğine işaret ediyor.
Cuma günü çekilen uydu görüntülerinde, Antonov AN-124 kargo uçağının Hmeymim Hava Üssü’nde yükleme yaptığı görüldü. Cumartesi günü ise en az bir kargo uçağının Libya’ya uçtuğu bildirildi. Rusya’nın Suriye’den taşınan bazı ekipmanları Libya’daki operasyonlarına yönlendirdiği iddia ediliyor.
TARTUS VE HMEYMİM ÜSLERİ STRATEJİK ÖNEME SAHİP
Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığının en kritik noktaları olan Tartus Deniz Üssü ve Hmeymim Hava Üssü, Moskova için stratejik önem taşıyor. Tartus, Akdeniz’deki tek Rus deniz üssü olma özelliğiyle dikkat çekerken, Hmeymim Üssü de Suriye’deki operasyonların merkezi olarak kullanılıyor. Yetkililere göre, bu iki üs Rusya tarafından kesinlikle terk edilmeyecek.
GEÇİŞ HÜKÜMETİNDEN RUSYA AÇIKLAMASI
Heyet Tahrir Şam’ın yönetimi ele geçirmesinin ardından kurulan geçiş hükümetinden üst düzey bir yetkili, Rusya’nın Suriye’deki geleceğine ilişkin henüz bir tartışma yürütülmediğini belirtti. Yetkili, “Bu mesele gelecekte ele alınacak bir konu ve nihai kararı Suriye halkı verecek” açıklamasında bulundu.