Ukrayna savaşı Putin için bir hayal kırıklığına dönüştü. Savunma uzmanları, Putin’in bu çatışmayı kendi lehine döndürmek için nükleer silahlara başvurmasını artık ihtimal dışı görmüyor
KARAR HABER MERKEZİ
Almanya Başkanı Olaf Scholz’un Pazar günü Federal Meclis’te açıkladığı sürpriz yaptırım, mücadele, direnme atağından tam üç saat sonra Putin ülkesindeki nükleer silahları alarma geçirdiğini açıkladı. Daha önce de bu tür bir imada bulunan Putin’in atom tehditlerinde ne kadar ciddi olduğu batılı devletler ve savunma uzmanları tarafından ciddiyetle irdeleniyor.
Spiegel Online sitesi bu soruyu uzmanlara sordu. Hamburg Üniversitesi Barış Araştırmaları ve Güvenlik Enstütüsü Başkanı Ulrich Kühn “ Rusya’nın nükleer silahlarını kullanması şu an muhtemel görünmüyor. Ama tamamen ihtimal dışı olduğunu da söyleyemem‘‘ diyor. ABD’li savunma uzmanı James Acton, atom silahlarının kullanılmasının ihtimal dışı olmakla birlikte ciddi bir riskin söz konusu olduğunu söylüyor.
ABD’li bir Rusya uzmanı olan Fiona Hill ise Putin’in küçümsenmemesi gerektiğini belirterek, muhaliflerini yurt dışında radyoaktif Polonium maddesinde öldürdüğünü hatırlatıyor. Hill “Putin’in sahip olduğu alışılmamış vahşi imkanları kullanmayacağına inananlar bir daha düşünmeli‘‘ diyor.
Rusya 2020 yılında yayımladığı nükleer doktrinde ‚“Rusya atom silahları kullanma hakkını saklı tutuyor. Bu hakkı aynı zamanda askeri bir aksiyonun, Rusya Federasyonu ve müttefiklerinin kabul edebileceği şartlarda sonlanması ve engellenmesi için kullanır“ deniliyor. Uzmanlar bu doktrini konvensiyonel bir savaşın ihtiyaç duyulması halinde, nükleer silahlarla sonlandırılması olarak yorumluyor.
Bu opsiyonun kullanılması şüphesi, Rusya‘nın 2019 yılında nükleer kapasiteli 9M729 güdümlü füzelerini devreye sokması ile başlamıştı. Bu füzelere karşı Batı’da yeterli savunma sistemleri bulunmuyor. NATO’da Rusya’nın SSC-8 olarak anılan bu füzeleri Batı, Çin, Pakistan ve Hindistan’a karşı caydırıcı amaçlarla konumlandırıldığına dair bir teori vardı.
Ancak Putin’in SSC-8 füzelerini bölgesel savaşları kazanmak amacıyla yerleştirdiğini düşünenler de vardı. Avrupa’da bu füzelere karşı koyacak bir sistemin olmaması bu görüşün haklılık imkanını en azından Ukrayna savaşından sonra güçlendiriyor.
Rusya Ukrayna’da beklenmedik bir direnişle karşılaştı. Buna ek olarak ağır ekonomik yaptırımlarla boğuşmak zorunda. Her geçen gün Rusya’ya milyarlarca dolara patlıyor. Rubel’in hızla değer kaybetmesiyle Rus halkı da tedirgin. Savaş sürdükçe Putin için durum iç politikada da kötüleşiyor.
Çaresiz, kızgın ve hayal kırıklığı yaşayan Putin’in içinde bulunduğu durumdan sıyrılmak için sınırlı da olsa nükleer silahlara başvurması göz ardı edilemeyecek bir ihtimal olarak duruyor.