Portekiz de gençlerini ülkede tutamıyor: Her yıl 70 bin genç ülkeyi terk ediyor

Portekiz de gençlerini ülkede tutamıyor: Her yıl 70 bin genç ülkeyi terk ediyor

Portekiz’de yaşları 18 ile 39 arasında olan nüfusun dörtte biri yurtdışında yaşıyor. Her yıl 70 bin geç ülkeyi terk ediyor. Hükümet beyin göçünü durdurmak için işe yeni başlayanlardan ilk yıl vergi almayacak ve 10 yıl boyunca vergi indirimi yapacak.

KARAR I ALMANYA

Tüm dünyada ve özellikle Avrupa’da turistler, emekliler ve genç dijital girişimciler için cazibe merkezi olan Portekiz, kendi gençlerini ülkede tutamıyor. Yaşları 18 ile 39 arasında olan Portekizli gençlerin dörtte biri yurtdışında yaşıyor. Gençlerin üçte biri ise yurtdışına gitmek istiyor. Doğum oranları da tarihin en düşük dönemini yaşayan Portekiz de nüfus beyin ve iş göçünün etkisiyle hızla yaşlanıyor.

HÜKÜMETTEN VERGİ ATAĞI

Portekiz hükümeti dış göçe bir son vermek ve daha fazla kalifiye yabancı elemanı ülkeye kazandırmak için vergi indirimlerine gidecek. İşe yeni başlayan gençler ilk yıl hiç gelir vergisi ödemeyecek. Vergiler 10 yıl içinde kademeli olarak arttırılarak normal seviyeye çıkacak. Yeni çıkacak yasayla 35 yaşının altında olan gençler işe başladıkları ilk yılda 28 bin euroya kadar yıllık gelirlerine vergi ödemeyecek. Mevcut duruma göre yıllık ortalama 20 bin euro geliri olan Portekizli çalışanlar yüzde 26 vergi ödüyor.

Yeni yasa ülkeye yeni gelen yabancılar için de geçerli olacak. Yeni vergi indirimleri hükümete gelecek yıl 640 milyon euroya mal olacak. Yeni yasadan yaklaşık 400 bin gencin istifade etmesi bekleniyor. Yeni yasanın uygulanabilmesi için iktidarda olan azınlık hükümetin, yasanın onayı için mecliste çoğunluğu yakalaması gerekiyor.

Portekizli gençlerin Brexit gerçekleşene kadar en çok tercih ettikleri ülke İngiltere’ydi. Özellikle doktorlar ve bakıcılar kitleler halinde İngiltere’ye çalışmaya gidiyordu. Brexit’ten sonra Hollanda, Portekizliler için cazibe merkezi haline geldi. İskandinav ülkeleri de Portekizlilerin tercih ettiği ülkelerin arasında bulunuyor.

KİRALAR ÇOK YÜKSEK

Gençlerin Portekiz’i terk etmelerinin en önemli nedenlerinden birisi ülkede kira ve gayri menkul fiyatlarının yüksek olması. Portekiz’de kira ve gayri menkul fiyatları Londra düzeyinde. Özellikle yüksek kalifikasyona sahip gençler yurtdışında daha az çalışıp daha fazla para kazanabiliyor.

Göç Portekiz için ağır bir ekonomik kayıp olmasının yanında ciddi bir demografik problem. 2000 yılından beri her yıl ortalama ülkeyi 70 bin kişi terk ediyor. Bu rakam bazı yıllarda 120 bine kadar çıktı. Her yıl geriye dönenlerin sayısı ise yalnızca 20 bin. Nüfusu 10 milyon olan Portekiz için bu çok ciddi bir kayıp.

Portekiz nüfusu hızla yaşlanırken, doğum oranları da tarihin en düşük seviyesinde. Aşırı dış göç nedeniyle her doğan 5 yeni Portekizli bebekten biri yurtdışında dünyaya geliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN