Politico: İsrail'in Lübnan'ı işgali göçmen krizini körükledi.. Mültecileri istemeyen AB, Şam’la normalleşme peşinde

Politico: İsrail'in Lübnan'ı işgali göçmen krizini körükledi.. Mültecileri istemeyen AB, Şam’la normalleşme peşinde

İtalya başta olmak üzere bazı Avrupa Birliği ülkeleri, Suriye ile ilişkileri normalleştirerek göçmenlerin sınır dışı edilmesini kolaylaştırmayı planlıyor. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Brüksel'de yapılacak AB liderler zirvesinde mültecilerin dönüşleri için Suriye politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Ancak bazı ülkeler, Suriye’nin güvenli olmadığını belirterek temkinli yaklaşıyor.

Avrupa Birliği’nde bazı ülkeler, İtalya’nın öncülüğünde, Suriye ile ilişkileri normalleştirerek göçmenlerin sınır dışı edilmesini kolaylaştırma yönünde adımlar atmaya hazırlanıyor.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, bu hafta Brüksel’de yapılacak AB liderler zirvesi öncesinde Suriye’ye yönelik politikanın gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Meloni, mültecilerin gönüllü, güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde vatanlarına dönebilmeleri için tüm aktörlerle iş birliği yapılması çağrısında bulundu.

MELONİ, AB LİDERİ TOPLANTISINDA ŞAM İLE İLİŞKİLERİ GÜNDEME GETİRECEK

Politico'ya konuşan AB diplomatları, Meloni'nin Perşembe günü Brüksel'de yapılacak AB lideri toplantısında Şam ile ilişkileri gündeme getirmeyi planladığını söyledi.

Avrupa, Beşar Esad rejimiyle diplomatik ilişkilerini 2011’de, Esad’ın protestoculara yönelik şiddetli baskısı iç savaşa dönüştüğünde kesmişti. Rejim, Rusya’nın askeri desteği sayesinde ayakta kalırken Esad, büyük ölçüde küresel izolasyon altında kaldı.

Avusturya ve Macaristan gibi bazı AB ülkeleri, Suriye ile ilişkileri yeniden başlatma konusunda İtalya’ya destek veriyor.

Son dönemde, Avrupa’daki aşırı sağ partilerin yükselen popülaritesi göç politikalarında sıkı önlemler alınmasına yönelik baskıyı artırdı. Almanya, Fransa ve Polonya göçmenlerin sınır dışı edilmesi konusunda daha sert politikalar izlemeye başladı.

Bir AB diplomatı, Meloni'yi destekleyerek İsrail'in Ekim ayı başında Lübnan'ı işgal etmesinin ardından başlattığı kara operasyonlarının Suriyeli göçmenlerin sınır dışı edilmesine ivme kazandırdığını söyledi.

BM'ye göre Avrupa'ya son 10 yılda 1 milyondan fazla Suriyeli mülteci ve sığınmacı geldi.

ESAD'IN GERİ DÖNÜŞ ÇAĞRILARI

Esad ise yıllardır yurtdışına kaçan Suriyelilere geri dönmenin güvenli olduğu mesajını vermeye çalışıyor. 2016 yılında bir grup Rus gazeteciye röportaj veren Esad, “Her Suriyeliyi Suriye'ye geri dönmeye teşvik ediyoruz” dedi.

Son zamanlarda Suriye, ülkesinin imajını düzeltmek ve on yıldır büyük ölçüde ölü olan turizmi canlandırmak için Suriyeli ve Batılı influencerlar tarafından yürütülen bir kampanyayı finanse ediyor.

JOSEP BORRELL, NORMALLEŞME ÇAĞRILARINA KARŞI ÇIKTI

Hollanda, Suriye ile ilişkileri yeniden başlatmaya hazır olmadıklarını ve Suriye’nin hala güvenli bir ülke olarak görülmediğini ifade ediyor. AB’nin dış politika sorumlusu Josep Borrell, bazı ülkelerden gelen normalleşme çağrılarına karşı çıkarak, Esad rejiminin insan hakları ihlalleri ve Rusya ile İran’ın desteğiyle faaliyet gösterdiğini vurguladı.

Buna karşın, İtalya ve Avusturya, Suriye ile ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ve göç krizine çözüm bulma yolunda daha açık fikirli olunması gerektiğini savunuyor. Avusturya’nın Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Avrupa’nın Suriye konusunda istenilen sonuçlara ulaşamadığını belirterek, ilişkilerin yeniden değerlendirilmesini talep etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN