New York Times: İsrail modern zamanın truva atını yaptı... Patlayan cihazları satan firmanın sahibi Mossad çıktı

New York Times: İsrail modern zamanın truva atını yaptı... Patlayan cihazları satan firmanın sahibi Mossad çıktı

Lübnan'da çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılmasıyla onlarca kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi de yaralandı. New York Times'ta bunun İsrail'in paravan bir şirket aracılığıyla Hizbullah'a yönelik bir operasyonu olduğu iddia edildi ancak İsrail, sorumluluğu üstlenmedi. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, cep telefonlarının güvenli olmadığını belirterek çağrı cihazlarını teşvik etmişti; ancak bu güvenilen cihazlar da İsrail eliyle ölümcül birer silaha dönüştü.

Lübnan’da Hizbullah mensuplarının haberleşme amacıyla kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerin ard arda 2 gün eş zamanlı patlatılması sonucu binlerce kişi yaralandığı ve onlarca kişi öldüğü saldırın yankıları sürüyor.

Modern zamanın Truva Atı olarak adlandırdığı saldırının detaylarını yazan NYT, istihbarat yetkilileriyle konuştu.

Lübnan'da Salı günü öğleden sonra başlayan patlamalar, ülkeyi kaosa sürükledi. Saat 15:30’da Hizbullah üyelerini liderlerinden gelen bir mesaj konusunda uyaran çağrı cihazları, aslında İsrail tarafından gönderilmişti. Ülkenin dört bir yanında eş zamanlı olarak meydana gelen patlamalar, sokakları acı ve panik çığlıklarıyla doldurdu.

Görgü tanıklarına göre patlamaların sebebi, çağrı cihazlarına yerleştirilen birkaç gramlık patlayıcı maddeydi. Lübnan'ın birçok noktasında yetişkin erkeklerin motosikletlerinden düşüp duvarlara çarptığı, alışverişte olan insanların ise yere yığılıp ceplerinden dumanlar yükseldiği bildirildi.

Patlamalar sonucunda en az 12 kişi hayatını kaybetti ve 2 bin 700'den fazla kişi yaralandı. Ertesi gün ise telsizlerin patlamaya başlamasıyla 20 kişi daha yaşamını yitirdi. Ölenler arasında Hizbullah üyelerinin yanı sıra çocuklar da bulunuyordu.

İSRAİL İDDİALARI REDDETTİ, ANCAK DELİLLER AKSİ YÖNDE

İsrail, olaylarla ilgili herhangi bir rolü olduğunu ne doğruladı ne de reddetti. Ancak The New York Times'a konuşan ve kimliklerinin gizli kalmasını isteyen savunma ve istihbarat yetkilileri, saldırının arkasında İsrail'in olduğunu belirtti. Yetkililere göre bu operasyon, uzun süredir hazırlanmakta olan karmaşık bir plandı. Bubi tuzaklı çağrı cihazları ve telsizler, İsrail ile Hizbullah arasında yıllardır süren çatışmanın bir sonucu olarak kullanıldı.

Hizbullah da dahil olmak üzere İran destekli grupların uzun süredir İsrail'in sofistike teknolojiler kullanarak düzenlediği saldırılara karşı savunmasız durumda olduğunu yazan NYT, haberde İran'ın en üst düzey nükleer bilim adamına uydu aracılığıyla uzaktan kontrol edilen yapay zeka destekli bir robot kullanarak suikast düzenlediğini hatırlattı.

İsrail, İran'ın nükleer gelişimini engellemej için bilgisayar korsanlığını kullanması ve üst düzey Hizbullah komandolarını hedefli suikastlarla öldürürken Hizbullah da daha düşük teknolojilere dönüş yaptı.

HİZBULLAH LİDERİ HASAN NASRALLAH ÇAĞRI CİHAZLARINI SAVUNUYORDU

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail'in cep telefonu ağlarını kullanarak ajanlarının yerlerini tespit ettiğini ve bu nedenle cihaz kullanımının artırılması gerektiğini savunuyordu.

Nasrallah şubat ayında halka açık bir televizyon konuşmasında takipçilerine şunları söyledi:

“Bana ajanın nerede olduğunu soruyorsunuz. Size diyorum ki, sizin elinizdeki, karınızın elindeki ve çocuklarınızın elindeki telefon ajandır" dedi ve ardından bir ricada bulundu: "Gömün onları. Demir bir kutuya koyun ve kilitleyin."

Yıllardır Hizbullah'ın çağrı cihazlarına yatırım yapması için baskı yapıyordu ki ABD istihbarat değerlendirmelerine göre bu cihazlar sınırlı kapasitelerine rağmen kullanıcının yerini ya da diğer riskli bilgileri ele vermeden veri alabiliyordu. İsrailli istihbarat yetkilileri bir fırsat gördü.

İSRAİL'İN KURDUĞU PARAVAN ŞİRKET

Nasrallah çağrı cihazı kullanımını yaygınlaştırmaya karar vermeden önce bile İsrail, uluslararası bir çağrı cihazı üreticisi gibi davranacak bir paravan şirket kurma planını uygulamaya koymuştu. Görünüşe göre BAC Consulting, Tayvanlı bir şirket olan Gold Apollo adına cihazları üretmek üzere sözleşme imzalamış olan Macaristan merkezli bir şirketti.

Yetkililer, çağrı cihazlarını üreten kişilerin (İsrailli istihbarat görevlileri) gerçek kimliklerini maskelemek için en az iki paravan şirketin daha kurulduğunu söylediler.

Habere göre, BAC sıradan müşterileri de kabul etti ancak önemli olan tek müşteri Hizbullah'tı ve çağrı cihazları sıradan olmaktan çok uzaktı.

Üç istihbarat görevlisine göre, ayrı olarak üretilen bu çağrı cihazları patlayıcı PETN ile bağlanmış piller içeriyordu. Çağrı cihazları Lübnan'a 2022 yazında az sayıda gönderilmeye başlandı, ancak Nasrallah'ın cep telefonlarını kınamasının ardından üretim hızla artırıldı.

Nasrallah'ın korkularının bir kısmı, İsrail'in telefonlara sızmak için yeni araçlar edindiği, sahiplerini gözetlemek için mikrofonları ve kameraları uzaktan etkinleştirdiği yönünde müttefiklerinden gelen raporlar tarafından teşvik edildi. Üç istihbarat yetkilisine göre İsrail bu teknolojiyi geliştirmek için milyonlarca dolar yatırım yaptı ve Hizbullah ile müttefikleri arasında şifreli mesajlaşma uygulamaları da dahil olmak üzere hiçbir cep telefonu iletişiminin artık güvenli olmadığı söylentisi yayıldı.

Üç istihbarat yetkilisi, Nasrallah'ın Hizbullah mensuplarının toplantılarına cep telefonlarını yasaklamakla kalmadığını, Hizbullah'ın hareketlerinin ve planlarının ayrıntılarının asla cep telefonları üzerinden iletilmemesini emrettiğini söyledi. Hizbullah subaylarının her zaman çağrı cihazı taşımalarını ve savaş durumunda çağrı cihazlarının savaşçılara nereye gideceklerini söylemek için kullanılmasını emretti.

SEVKİYAT BU YAZ ARTTI

İki Amerikalı istihbarat yetkilisine göre yaz boyunca Lübnan'a yapılan çağrı cihazı sevkiyatı arttı ve binlerce çağrı cihazı ülkeye ulaşarak Hizbullah subayları ve müttefikleri arasında dağıtıldı. Hizbullah için bunlar bir savunma önlemiydi ama İsrail'de istihbarat görevlileri çağrı cihazlarını zamanı geldiğinde basılabilecek “düğmeler” olarak tanımlıyordu. Görünüşe göre o an bu hafta geldi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah'la yaşanan çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan 70,000'den fazla İsraillinin evlerine dönebilmeleri için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamaya göre, bu sakinlerin “kuzeydeki güvenlik durumunda köklü bir değişiklik” olmadan geri dönemeyeceklerini söyledi. Salı günü ise çağrı cihazlarının aktif hale getirilmesi emri verildi.

Üç istihbarat ve savunma yetkilisine göre, İsrail patlamaları tetiklemek için çağrı cihazlarını öttürdü ve onlara Hizbullah'ın üst düzey liderlerinden gelmiş gibi görünen Arapça bir mesaj gönderdi.

Saniyeler için Lübnan'da büyük bir kaos yaşandı. Çok sayıda yaralı olduğu için hastaneler kısa sürede doldu taştı. Hizbullah en az sekiz savaşçısının öldürüldüğünü açıklarken, savaşçı olmayanlar da çatışmanın içine çekildi.

CENAZE TÖRENİNDE BİR PATLAMA DAHA

Güney Lübnan'da, Saraain köyünde Fatima Abdullah adında bir genç kız teyzesinin anlattıklarına göre babasının çağrı cihazının ötmeye başladığını duydu. Babasına götürmek için cihazı eline alan 9 yaşındaki Fatima, patlama sonucu hayatını kaybetti.

Çarşamba günü Beyrut'ta düzenlenen cenaze töreninde ise ikinci bir patlama daha meydana geldi ve yas tutanlar panik içinde kaçıştı.

Birçok kişi, telefonlarını kapatmaları için birbirini uyarırken, Um İbrahim adlı bir kadın muhabirlere çocuklarını arayabilmek için telefonunu kullanmak istediğini söyledi. Ancak o da kısa süre sonra kalabalığa katılarak "Telefonlarınızı kapatın!" diye bağırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN