Netanyahu'nun, Refah kentine yönelik askeri operasyon ve sivil tahliye planı, dünya genelinde sert eleştirilere sebep oldu. Biden, İsrail'in bu hareketini aşırı bulurken, Filistin lideri Abbas, planı, "Filistinlileri evlerinden çıkarma çabası" olarak nitelendirdi ve sonuçlarından İsrail ile ABD'yi sorumlu tuttu. BM ve AB de İsrail'in adımlarının bölgedeki insani krizi derinleştireceği konusunda uyarılarda bulundu. İsrail'in Refah planı, zaten kötü olan durumu daha da ağırlaştırma riski taşıyor.
7 Ekim'den bu yana 27 bini aşkın Gazzeliyi öldüren İsrail'in Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Refah şehrini hedef alan askeri müdahale planı ve bu kapsamda sivil nüfusun tahliye edilmesi emri, uluslararası alanda sert reaksiyonlara sebep oldu.
BIDEN: DESTEKLEMEYECEĞİZ
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, İsrail'in 7 Ekim'deki Hamas saldırılarına verdiği tepkinin aşırı olduğunu ve Refah'a yönelik sivilleri hesaba katmayan askeri harekatı desteklemeyeceklerini beyan etti. Bu açıklama sonrası, İsrail'in Refah stratejisi üzerine eleştiriler devam etti.
Filistin lideri Mahmud Abbas, Netanyahu'nun Refah'a yönelik geniş çaplı operasyon planı ve bölgedeki sivillerin tahliyesine ilişkin tasarısına, Filistin halkını yurtlarından etme çabası olarak sert bir şekilde karşı çıktı.
Abbas, bu planın yıkıcı sonuçlarından İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri'ni sorumlu tutacağını ifade etti. Filistin yönetimi tarafından yapılan bir açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne, "İsrail'in bu hareketi, bölgesel ve global barış ile güvenliği riske atıyor. Tüm kırmızı çizgiler aşıldı" denilerek çağrı yapıldı.
Netanyahu'nun ofisinden verilen demeçte, Başbakan'ın İsrail ordusuna Refah'taki sivillerin tahliyesi ve Hamas güçlerinin imhası yönünde iki yönlü bir strateji geliştirmesi talimatını verdiği bildirilerini ifade etti. Bu açıklama sonrasında, Netanyahu'nun Refah stratejisine yönelik eleştiriler devam etti.
MAHMUD ABBAS: ABD SORUMLU OLUR
Filistin lideri Mahmud Abbas, Netanyahu'nun Refah'a yönelik operasyonları genişletme ve bölge sakinlerini evakuasyon planına şiddetle karşı çıkarak, bu girişimin "Filistin halkını yurtlarından sürme çabası" olduğunu belirtti. Abbas, olası sonuçlardan dolayı hem İsrail'i hem de Amerika Birleşik Devletleri'ni sorumlu tutacağını vurguladı. Filistin yönetimi tarafından yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne çağrı yaparak, "İsrail'in bu hareketi, bölgesel ve global barış ile güvenliği riske atıyor. Tüm kırmızı çizgiler aşıldı" ifadelerine yer verildi.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas
Netanyahu'nun ofisinden verilen bilgiye göre, Başbakan ordusuna Refah'taki sivillerin tahliyesi ve Hamas güçlerinin imhası için çifte bir strateji geliştirme talimatı verdi. Hamas'ın dört bölüğünün Refah'ta bulunduğu ve İsrail'in İslamcı militanları hedef alma amacına bu bölükler var olduğu sürece ulaşamayacağı belirtildi.
Yardım kuruluşları, İsrail ordusunun Refah'a yönelik saldırıları sonucunda ölü sayısının aşırı yükseleceği konusunda uyarıda bulunuyor. Kuruluşlar, Mısır sınırına yakın şehirdeki insani krize dikkat çekiyorlar.
GUTERRES: ALARM VERİCİ
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail'in Refah'taki ilerleme planlarının "alarm verici" olduğunu ve "zaten insani bir felaket olan durumu daha da kötüleştireceğini" söyledi. Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, Refah'taki sivillerin korunması gerektiğini vurgulayarak, BM'nin sivillerin zorla yerinden edilmesini istemediğini belirtti.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres
AB'DEN SERT TEPKİ: KABUL EDİLİMEZ
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Gazze'nin güneyindeki Refah şehrinde yaşayan yaklaşık 1,4 milyon Filistinlinin durumuna dikkat çekti. "Şu anda güvenli bir sığınağa sahip değiller ve açlıkla karşı karşıyalar," diyen Borrell, İsrail'in Refah'a saldırı planlarının "zaten kritik olan insani durumu ve kabul edilemez sivil zayiatları daha da ağırlaştıracağı" konusunda uyarıda bulundu.
İsrail'in Refah ile ilgili adımları, Netanyahu'nun Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını da içeren ateşkes teklifini reddetmesinden iki gün sonra gerçekleşti. Refah, Gazze'ye yönelik askeri harekatın merkezi haline gelirken, Gazze'deki 2,3 milyonluk nüfusun yarıdan fazlası Refah'a sığınmak zorunda kaldı. Refah'taki Filistinliler, Mısır sınırında kurdukları geçici çadırlarda barınmaya çalışıyorlar. İnsani yardım kuruluşları, İsrail'in Refah'taki ilerlemesinin bölgede milyonlarca insanın mahsur kalmasına ve kitlesel ölümlere yol açabileceği konusunda uyarıyorlar. Kuruluşlar ayrıca, insani yardımların çökme tehlikesi altında olduğunu belirtiyorlar.
Öte yandan, Mısır'ın son iki hafta içinde Gazze sınırında güvenliği artırmak ve Filistinlilerin Mısır'a geçişini engellemek amacıyla bölgeye 40 tank ve personel taşıyan zırhlı araçlar gönderdiği bildirildi.