İsrail Lübnan'daki saldırılarının ardından bu sefer de Yemen'deki Husileri vurdu. İsrail'in enerji santralleri, askeri mühimmat, petrol stokları ve bir limanı hedef alan bu son saldırısı, Netanyahu'nun savaşı tüm bölgeye yayma girişimi olarak yorumlandı.
Gazze'deki saldırılarıyla 41 bini aşkın insanın ölümüne neden olan İsrail ordusu, Lübnan'ın ardından şimdi de Yemen'i vurdu.
İsrail ordusunun resmi X hesabında Pazar akşamı yapılan açıklamada İsrail savaş uçaklarının, Yemen'deki Husileri "son dönemde İsrail'e gerçekleştirdiği saldırılara cevap olarak" vurduğu söylendi. Paylaşımda, enerji santralleri, askeri mühimmat, petrol stokları ve bir limanın hedef alındığı belirtildi.
BÖLGESEL İSTİKRARI HUSİLER BOZUYORMUŞ
Ordunun paylaşımında "İsrail Hava Kuvvetleri, İsrail'e yönelik son saldırılarına yanıt olarak Yemen'deki Husi terörist rejimine ait askeri hedefleri vurdu. Hedefler arasında Husilerin bölgeye İran silahlarını, askeri malzemeleri ve petrolü aktarmak için kullandığı enerji santralleri ve bir liman da vardı" ifadeleri kullanıldı.
"Husiler, geçtiğimiz yıl boyunca İran'ın yönetimi ve finansmanı altında ve Irak milisleriyle işbirliği yaparak İsrail Devleti'ne saldırmak, bölgesel istikrarı baltalamak ve küresel seyrüsefer özgürlüğünü bozmak için faaliyet gösteriyordu."
İsrail'in Husilere saldırısı, Ortadoğu'daki tansiyonu iyice artırdı.
LÜBNAN'DA ÖLÜ SAYISI 720'Yİ AŞTI
Cumartesi günü İsrail, Lübnan'a bir saldırı gerçekleştirmiş ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürmüştü.
İsrail, bu hafta Lübnan'daki hava saldırılarını önemli ölçüde yoğunlaştırdı. Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre, artan saldırılarda Lübnanlı onlarca kadın ve çocuk da dahil olmak üzere 720'den fazla kişi öldü. Devlet haber ajansı, cuma günü çoğunlukla Sünnilerin yaşadığı sınır kasabası Şeba'da şafak vakti gerçekleşen saldırıda aynı aileden dokuz kişinin öldüğünü aktardı.
300 BİN KİŞİ TEMİZ SUYA ERİŞEMİYOR: SALGIN KAPIDA
BM, çatışmaların 211 bin kişiyi yerinden ettiğini ve bunların 8 bininin şu anda devlet okullarında ve diğer barınaklarda kaldığını dile getirdi. Hava saldırıları 20 birincil sağlık merkezinin kapanmasına ve yaklaşık 300 bin kişinin temiz suya erişiminin engellenmesine neden oldu.
İsrail, Yemen ve Lübnan'ın yanında Gazze'ye de yaklaşık bir yıldır kesintisiz şekilde saldırılar düzenliyor. Bu saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere on binlerce kişi hayatını kaybetti.
'BARIŞA GİDEN TEK YOL YAN YANA YAŞAMAK'
Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Şefi Josep Borrell de Cumartesi günü resmi X hesabında yaptığı bir paylaşımda İsrail'in Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyine hava saldırısı düzenlemesiyle tansiyonun iyice arttığı Orta Doğu'nun "tam bir savaşa doğru sürüklendiği" uyarısında bulunmuştu.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Gazze konulu oturumunun ardından Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) New York kentinde gazetecilere açıklamada bulunan ve "barışa giden tek yolun İsrail ve Filistin devletlerinin yan yana yaşaması olduğunu" belirten Borrell, İsrail başbakanının "ne pahasına olursa olsun" Lübnan ve Gazze'deki militanları yok etmeye kararlı göründüğünü dile getirmişti.