NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç'in yeni Başbakanı Kristersson, düzenledikleri ortak basın toplantısında Stokholm'ün ittifaka üyeliğiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, İsveç veya Finlandiya’nın ittifakın tam üyesi olmadan önce Rusya veya başka bir düşmanın baskısına maruz kalması durumunda NATO müttefiklerinin harekete geçeceğini söyleyerek “İsveç ve Finlandiya herhangi bir baskıya maruz kalırsa müttefiklerin harekete geçmemesi düşünülemez” dedi.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından NATO’ya katılım kararı alan İsveç ve Finlandiya ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bugün İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya geldi. İkili, görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.
Stoltenberg, yaptığı açıklamada, İsveç veya Finlandiya’nın ittifakın tam üyesi olmadan önce Rusya veya başka bir düşmanın baskısına maruz kalması durumunda NATO müttefiklerinin harekete geçeceğini söyledi. Reuters'i son dakika olarak aktardığı haberde Stoltenberg “İsveç ve Finlandiya herhangi bir baskıya maruz kalırsa müttefiklerin harekete geçmemesi düşünülemez” dedi.
28 ÜLKE ÜYELİĞİ ONAYLADI
İsveç’in yeni Başbakanı Kristersson da ‘Yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz, İsveç NATO’nun terörle mücadele faaliyetlerine daha açık bir şekilde dahil olacaktır” dedi. Kristersson, ülkesinin NATO üyeliği konusunda Türkiye’nin güvenlik endişelerini gidermek için çabaları artıracaklarını, bunun gereklerini NATO üyeliğinden sonra da yerine getireceklerini söyledi.
İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusu hakkında görüştüklerini belirten Kristersson, şu ana kadar 28 ülkenin üyeliği onayladığını hatırlattı. Yeni İsveç hükümeti olarak NATO’ya katılıma büyük önem verdiklerini ifade eden Kristersson, ülkenin katılım sürecinin hükümet değişiminden etkilenmeyeceğini vurguladı.
'TÜRKİYE'YE VERDİĞİMİZ TAAHHÜTLERİMİZDE ÇOK CİDDİYİZ'
Kristersson, Türkiye’nin daha önce gündeme getirdiği güvenlik endişeleri hakkında ise şunları söyledi: “Hükümetim Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında imzalanan üçlü memorandumu uygulamak için çabaları katlayacaktır. Bu durum hem İsveç’in NATO’ya katılımı öncesi hem de sonrası için böyle olacaktır. Üçlü memorandum, İsveç ve Türkiye arasında terörle mücadelede iş birliği için yeni platformlar kurmuştur. Terörle mücadele bizim için NATO katılımından önce de sonra da önceliktir. Taahhütlerimizde çok ciddiyiz.”
'EN KISA ZAMANDA ANKARA’YA GİTMEYE HAZIRIM'
Kristersson, Türkiye’nin endişelerini gidermek için önceki hükümetten daha fazla nasıl çaba gösterecekleri sorusunu yanıtlarken, İsveç’te terörle mücadele konusunda çıkarılan yeni bir yasa bulunduğunu hatırlattı. Kristersson “Biz önceki hükümet gibi Türkiye ile anlaşmaya bağlıyız. Ancak söz verdiklerimizi hayata geçirmek için bizim elimizde şimdi daha fazla araç bulunuyor.” Türkiye’yi ziyaret niyeti olup olmadığı sorulan Kristersson “En kısa zamanda Ankara’ya gitmeye hazırım. Bu mesajı Türk dostlarımıza ilettik” dedi.
Kristersson, NATO’nun nükleer doktrini dahil olmak üzere üyelik ile ilgili yükümlükleri yerine getireceklerini, NATO’nun savunma harcaması hedeflerine uyacaklarını, toplu savunmaya katkı sağlayacaklarını söyledi.