Myanmar'daki isyancı güçlerle cunta rejimi arasındaki çatışmalar devam ederken Bangladeş'ten bir açıklama geldi. Bangladeş'teki yetkililer tarafından yapılan açıklamada çatışmaların yoğunlaşmasının ardından bazıları yaralı en az 95 Myanmar sınır muhafızının son birkaç gün içinde Bangladeş'e kaçtığı belirtildi.
Reuters'ta yer alan habere göre 2021'de seçilmiş bir hükümete karşı darbe düzenlediğinden bu yana cunta, demokrasi yanlısı paralel bir hükümet tarafından desteklenen müttefik cunta karşıtı grupların birçok askeri karakol ve kasabanın kontrolünü ele geçirdiği bir isyanı kontrol altına almaya çalışıyor.
Bangladeş'teki yetkililer bugün yaptığı açıklamada, Myanmar'daki isyancı güçlerle cunta rejimi arasındaki çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle bazıları yaralı en az 95 Myanmar sınır muhafızının son birkaç gün içinde Bangladeş'e kaçtığını söyledi.
Bangladeş Sınır Muhafızları Sözcüsü Shariful İslam yaptığı açıklamada, Myanmar Sınır Muhafız Polisi (BGP) üyelerinin silahlarıyla Bangladeş'e girdiğini ve 15'inin sınırı geçerken kurşun yarası aldığını belirterek, yaralıların farklı hastanelerde tedavi gördüğünü söyledi.
ÇATIŞMALAR BANGLADEŞ SINIRINA KADAR ULAŞIYOR
Bangladeş'in Cox's Bazar'daki mülteci yardım ve geri dönüş komiseri Muhammed Mizanur Rahman, BGP birliklerinin Myanmar'a geri gönderilmeden önce yakındaki Bandarban bölgesine yerleştirilebileceğini söyledi.
Rahman, "Bana BGP'nin, Rohingya mültecilerini ülkelerine geri göndermek için Bandarban'da inşa edilen geçiş kamplarında güvenli bir şekilde barındırılıp barındırılamayacağı soruldu. Kamplar boş" dedi.
Bangladeş hükümetinin mültecilerden sorumlu yardımcısı Mohammad Shamsud Douza, "Sınır yakınında Myanmar'dan atılan havan mermisi sonucu Bangladeşli bir kadın ve bir Rohingyalı öldürüldü ve bir çocuk da yaralandı" dedi.
Sınırın Bangladeş tarafındaki birçok sakinin bölgeyi boşaltarak güvenli yerlere kaçtığını söyledi.
Bangladeş'teki Rohingya mültecilerine göre, devam eden çatışma nedeniyle tedarik zincirleri kesildiğinden, birçok kişi Bangladeş'e geçmeyi beklerken, Myanmar'daki mülteci kampları da panik içinde.
Rohingyalı mülteci Oli Hossain, "Ara sıra Myanmar'dan silah sesleri duyuyoruz. Rohingyalı Müslümanların bir kısmı, temel ihtiyaçları olmadan sürekli korku içinde yaşadıkları için buraya kaçmak istiyor. Silah seslerinden dolayı biz de korku içinde yaşıyoruz" dedi.