İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ülkede aylarca süren kitlesel protestolar nedeniyle hükümetin askıya almak zorunda kaldığı tartışmalı yargı reformu tasarısının tekrar meclise geleceğini duyurması ülke muhalefetinde endişeye neden oldu.
İsrail’de aşırı sağ koalisyon hükümetine yönelik baskıların ardından askıya aldığı yargı düzenlemesi, yeniden meclis yolunda ilerliyor.
Mart ayının sonunda Netanyahu, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un da çağrısı üzerine "diyalog yoluyla" çözülmesi için yargı reformunu askıya almıştı. O zamandan bu yana İsrail Cumhurbaşkanlığı konutunda sürdürülen diyalog görüşmelerinde herhangi bir ilerleme kaydedilmedi.
Gösterileri organize edenler ya hükümetle diyalog görüşmelerini bırakıp yargı reformundan vazgeçilene kadar protestoları tırmandıracağı ya da protestoları diyalog görüşmelerinde taleplerinin iyileştirilmesi için hükümete baskı unsuru olarak kullanacağı söyleniyor.
‘MUTLAKA GÜNDEME GELECEK’
Kanal 14’e konuşan Başbakan Netanyahu, tartışmalı yargı düzenlemesini “mutlaka yeniden gündeme geleceğini” söyledi. Netanyahu, yasa tasarısı üzerinde uzlaşmaya varmak için muhalefetle devam eden görüşmelerden bahsederek "Zaten konunun ortasındayız, muhalefetle bir anlaşmaya varmaya çalışıyoruz ve umarım başarılı oluruz" dedi.
‘DİKTATÖRLÜK YASASI GERİ ÇEKİLMELİ’
Yasa tasarısına karşı düzenlenen protestoların organizatörleri yayınladıkları açıklamada, "İsrail büyük tehlikede. Diktatörlük yasası geri çekilmedi; İsrail'in diktatörlüğe dönüşmesinin 24 saat uzağındayız. Kamu vergilerini yağmaladıktan ve koalisyon ortaklarına rüşvet verdikten sonra Netanyahu şimdi İsrail'i tehlikeli bir diktatörlüğe dönüştürmeyi planladığını itiraf ediyor" şeklinde kaydedildi.