Küresel ısınma dünyanın adeta ayarlarını bozdu. El Nino ile birlikte adeta felaket yaşanıyor. Sonunda bu da oldu! Mevsimler artık eskisi gibi olmayacak.
Dünya üzerinde yağmur ormanlarının üçte birine ev sahipliği yapan Endonezya, Brezilya ve Kongo'dan sonra gelen bu benzersiz ekosistemin geleceği açısından ciddi bir tehditle karşı karşıya. El Nino'nun getirdiği orman yangını riski ve temiz su kaynaklarının tehlikeye girmesi, ülkede kurak mevsimin Ekim ayına kadar devam etmesine neden olabileceği uyarılarıyla endişe yaratıyor.
EN GÜÇLÜ KURAK MEVSİM
Endonezya Jeofizik Ajansı, bu yılki El Nino'nun, 2019'dan bu yana yaşanan en güçlü kurak mevsimi olabileceğini bildirirken, uzmanlar ülkenin 12 bin yıllık tropikal buzullarını da etkileyebileceği konusunda uyardı.
BUZULLAR 2026 YILINDAN ÖNCE YOK OLACAK
Donaldi Permana, Endonezya Jeofizik Ajansı'ndan bir temsilci, "Sonsuzluk Buzulları" olarak bilinen buzullara vurgu yaparak, "Buzullar 2026'dan önce, hatta daha hızlı bir şekilde yok olabilir ve El Nino erime sürecini hızlandırabilir" ifadelerine yer verdi.
Tropik bölgelerde yer alan ve Endonezya'da kalan nadir buzullar, özellikle Papua'nın doğusundaki Jayawijaya Dağları'nda bulunan 4.884 metre yüksekliğindeki Carstensz Piramidi ve 4.700 metre yüksekliğindeki East Northwall Firn'dır.
Permana, son yıllarda buzulların ciddi bir şekilde inceldiğini belirterek, 2010 yılında 32 metre olan buzul kalınlığının 2021'de sadece sekiz metreye düştüğünü ve genişliğinin 2000 yılındaki 2.4 km'den 2022'de 230 metreye gerilediğini ifade etti.
10 YIL İÇİNDE DENİZ SEVİYESİ YÜKSELECEK
Ancak Permana, buzulların küçülmesini engellemenin zor olduğunu ve bu durumun bölgesel ekosistem üzerinde olumsuz etkiler yaratarak on yıl içinde küresel deniz seviyelerinde yükselmeye neden olabileceğini söyledi.
Permana, "Artık buzulların yok oluşunu belgeleyebilecek durumdayız. En azından gelecek nesillere eskiden buzullarımız olduğunu anlatabiliriz" şeklinde konuştu.