Maymun çiçeği sanıldığı kadar tehlikeli değil mi? AB'den 'kontrole gerek yok' kararı

Maymun çiçeği sanıldığı kadar tehlikeli değil mi? AB'den 'kontrole gerek yok' kararı

Avrupa Birliği, maymun çiçeği virüsüne karşı genel nüfus için riskin düşük seviyede kalmaya devam ettiğini belirterek, sınır kontrolleri ve toplu aşılama programlarına ihtiyaç duyulmadığını açıkladı.

Avrupa Birliği, maymun çiçeği (mpox) virüsüne karşı sınır kontrolleri ve geniş çaplı aşılama uygulamalarına gerek olmadığına karar verdi. Avrupa Komisyonu Sağlık Güvenliği Komitesi, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA) yetkilileri tarafından yapılan toplantı sonrası, virüsün genel nüfus için oluşturduğu riskin hâlâ "düşük" seviyede olduğu açıklandı.

"HALK SAĞLIĞI ACİL DURUMU DEĞİL"

Toplantı sonrası açıklama yapan bir Avrupa Komisyonu sözcüsü, "Şu aşamada, maymun çiçeği virüsü nedeniyle Avrupa genelinde sınır kontrollerine veya blok çapında aşılama programlarına ihtiyaç duyulmamaktadır. Virüs, Avrupa'da bir halk sağlığı acil durumu olarak görülmemeli," ifadelerini kullandı.

screenshot-1.jpg

Euronews'te yer alan habere göre, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Afrika Hastalık Kontrol Merkezi temsilcilerinin de katılımıyla çevrimiçi olarak gerçekleştirilen toplantıda, virüse karşı belirli gruplar için aşılamanın tavsiye edilmeye devam edileceği, ancak bunun genel nüfusa yayılmasının gereksiz olduğu vurgulandı.

MPOX SALGINI: AVRUPA İÇİN TEHDİT OLUŞTURUYOR MU?

Toplantı, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve komşu Afrika ülkelerinde maymun çiçeği vakalarının artması ve DSÖ'nün bu durumu küresel sağlık acil durumu olarak ilan etmesinin ardından gerçekleştirildi. Maymun çiçeği virüsü, 1970'te ilk kez insanlarda tespit edilmesinden bu yana özellikle Orta ve Batı Afrika’da yaygın olarak görülüyor.

monkeypox-lesions-featured-1.jpg

Şu anki salgına, 'Klad I' olarak bilinen ve daha şiddetli hastalıklara yol açan bir alt tipin neden olduğu düşünülüyor. Bu bağlamda, bazı Avrupa ülkeleri halkı bilgilendirme kampanyaları başlatırken, ECDC de Avrupa’ya dışarıdan yeni mpox vakalarının getirilme olasılığının yüksek olduğuna dair uyarıda bulundu.

İSPANYA'DAN GÖZETİM ARTTIRMA ADIMI

İspanya Sağlık Bakanı Monica Garcia, sınır kontrolleri yapılmayacağını ancak havaalanlarında ve uçuşlarda yolculara yönelik bilgilendirme çalışmalarının artırılacağını duyurdu. ECDC'nin tavsiyeleri doğrultusunda, Avrupa genelinde etkin gözetim, test ve temaslı takibi faaliyetlerinin artırılması gerektiği belirtiliyor.

yenifotojgjgj.jpg

Virüsün enfekte kişilerle yakın temas veya virüs bulaşmış materyaller yoluyla bulaştığı, cinsel temasla da yayılabileceği biliniyor. Uzmanlar, özellikle cinsel maruziyet sonrası enfeksiyon riskinin arttığına dikkat çekiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN