Lübnan'dan Mecdel Şems'teki saldırı için soruşturma çağrısı

Lübnan'dan Mecdel Şems'teki saldırı için soruşturma çağrısı

İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems kentine yapılan saldırı dünya gündeminde. Lübnan, saldırıların failini ortaya çıkarılması için uluslararası soruşturma açılması çağrısında bulundu. ABD, saldırısının "Lübnan Hizbullahı tarafından düzenlendiğini" ve saldırıyı herkesin kınaması gerektiğini belirtti.

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, İsrail'in işgali altındaki Dürzi Mecdel Şems kentine yönelik ölümcül saldırının failinin ortaya çıkarılması için uluslararası soruşturma açılması çağrısında bulundu.

Buhabib'in İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems kentinde dün gerçekleşen saldırı ve İsrail'in misilleme tehditlerine ilişkin çeşitli medya organlarına verdiği demeçler, Lübnan resmi haber ajansı tarafından paylaşıldı.

LÜBNAN SADECE ASKERİ HEDEFLERİ VURDUĞUNU HATIRLATTI

Lübnan hükümetinin dünyanın neresinde olursa olsun, Gazze Şeridi, Lübnan ve İsrail'de sivilleri hedef alan her türlü saldırıyı kınadığını hatırlatan Buhabib, sınır hattında 8 Ekim 2023'ten beri yaşanan çatışmalarda Hizbullah'ın sivillere ait yerleri değil sadece askeri hedefleri vurduğunu söyledi.

Buhabib, Mecdel Şems saldırısının nasıl gerçekleştirildiği ve gerçeklerin ortaya çıkarılması için Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) gözetiminde üçlü komisyon oluşturulması veya uluslararası bir kurum tarafından soruşturma açılması çağrısında bulundu.

1kapak-005.jpg

Lübnan Dışişleri Bakanı, Dürzi kenti Mecdel Şems'teki saldırının başka bir örgüt ya da İsrail veya Hizbullah'ın hatası sonucu yaşanmış olabileceğini belirtti.

ABD'DEN SALDIRIYA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Beyaz Saray, Medel Şems'e yönelik roket saldırısının "Lübnan Hizbullahı tarafından düzenlendiğini" ve saldırıyı herkesin kınaması gerektiğini belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, "Bu saldırı Lübnan Hizbullahı tarafından düzenlendi. Bu onların roketiydi ve onların kontrolündeki bir bölgeden ateşlendi. Bu saldırıyı herkes kınamalı." ifadelerini kullandı.

İsrailli ve Lübnanlı yetkililerle yakın temasta olduklarını kaydeden Watson, ABD olarak İsrail'e sarsılmaz desteklerinin devam edeceğini ve aynı zamanda Mavi Hat boyunca diplomatik çözüm için de çalıştıklarını vurguladı.

ABD yönetimi, dünkü ilk açıklamasında saldırıyı kınamış ancak saldırının failinin Hizbullah olduğuna yönelik bir ifade kullanmamıştı.

MECDEL ŞEMS SALDIRISI

İsrail'in işgali altında bulunan Golan Tepeleri'ndeki Mecdel Şems beldesinde bir futbol sahasına düzenlenen roket saldırısında aralarında çocukların da yer aldığı 11 kişi hayatını kaybetmiş, 6'sı ağır 24 kişi yaralanmıştı.

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, saldırının "durum değerlendirmesi ve ellerindeki istihbarat sonuçlarına göre" Lübnan Hizbullahı tarafından düzenlendiği belirtilmişti.

Hizbullah Hareketi, Mecdel Şems'teki saldırının kendileri tarafından gerçekleştirildiği iddialarını yalanlamıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, "İsrail, bu ölümcül saldırıyı bir kenara not etmeyecek. Hizbullah şimdiye kadar ödemediği ağır bir bedel ödeyecek." ifadesini kullanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN