Kovid-19 salgınıyla ilgili korkunç uyarılar yayınlamasıyla bilinen İngiliz Profesör Neil Ferguson, İngiltere’nin gelecekte karantinaya ihtiyacı olmayacağını, ancak sosyal etkileşim arttıkça yeni enfeksiyonların önemli ölçüde artabileceğini söyledi.
KARAR | DIŞ HABERLER
Londra Empreyal Koleji’nde bulaşıcı hastalık uzmanı Profesör Neil Ferguson, İngiltere’nin koronavirüs salgınını karantina gibi önlemler yerine aşılarla yönetebileceğini söyledi. The Times of London’a konuşan Ferguson, “Bu durumu tamamen göz ardı etmezdim, ancak şu ana kadar yaptığımız türden yeni bir sokağa çıkma yasağına ve hatta sosyal mesafe önlemlerine ihtiyacımız olması pek olası değil” dedi.
Cuma günü yayınlanan koronavirüs verileri, Birleşik Krallık’ta son dönemde hızlanan vaka sayılarının artışının yavaşladığını gösterdi. Ulusal İstatistik Ofisi, haftalık enfeksiyon seviyelerinden yola çıkarak vaka oranlarının, Kuzey İrlanda’da olmasa da, İngiltere, İskoçya ve Galler’de düştüğünü ve düşüşlerin en çok genç yaş gruplarında gözlendiğini söyledi.
Halk sağlığı uzmanları, Hindistan’da ortaya çıkan delta varyantı karşısında bile İngiltere’nin kapsamlı aşılama çalışmasıyla başarılı olacağına inanıyor. Yetişkinlerin yüzde 74’ünü aşılayan İngiliz hükümeti, aşılama programını gençleri kapsayacak şekilde genişletmeyi planlıyor.
Hükümet, cuma günü açıklanan 32 bin 808 vaka sayısının üçüncü dalganın zirvesinden yüzde 42 daha az olduğunu bildirdi.
Ancak birçok bilim insanı, vaka sayısının hala çok yüksek olduğunu, bildirilen vaka sayısının test oranındaki düşüş nedeniyle yanlış olduğunu öne sürüyor.
EN KÖTÜ DURUMDAKİ İKİNCİ ÜLKE
Birleşik Krallık, koronavirüs kaynaklı 130 binden fazla ölümle Rusya’dan sonra en kötü durumdaki ikinci ülke.
İngiltere’de 19 Temmuz’da kısıtlamaların çoğunun kaldırılmasından sonra pek çok kişi, vakaların kesikin bir şekilde artacağını öngörmüştü. Virüsün hızla yayılmasıyla ilgili dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Profesör Ferguson, “Nüfusta büyük miktarda bağışıklığa sahip olduğumuz bir aşamadayız, ancak virüs hiç olmadığı kadar bulaşıcı...” dedi.
50 yaş ve üzeri çoğu insanı aşılayan İngiltere şimdi de gençlere odaklanıyor. Hatta Sussex Üniversitesi’nde tam aşı olan öğrencilere nakit ödüller veriliyor. Çift doz olmuş veya aşıdan muaf olduğunu kanıtlayan 10 öğrenci çekiliş sonucu 5 bin pound ödül alacak.
Aşı olmaları için rüşvet verildiği iddiaları patlak verse de, üniversitenin rektör yardımcısı Profesör Adam Tickell, bu hareketin öğrencilere aşı olmaları için rüşvet vermek anlamına geldiğini reddederek “Onlara rüşvet vermiyoruz. Sadece teşvik veriyoruz” dedi.