Geçen ay düzenlenen seçimlerde 151 milletvekiline hiçbir parti ulaşamadığı için hükümet kurulamayan Yunanistan’da halk, genel seçimler için yeniden sandık başında. 10 milyona yakın seçmenin oy kullanacağı seçimlere 26 siyasi parti, 4 parti ittifakı ve 2 bağımsız aday katılıyor.
Komşu, 21 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerde hükümet kurulamaması nedeniyle bugün tekrar sandık başına gidiyor. Seçmen kütüğüne kayıtlı 9 milyon 813 bin 595 seçmen bulunan ülkede, sabah 07.00’de sandıklar açılırken, halk 19.00’a kadar oy kullanabilecek.
Yunanistan'da seçimin kaybedeni anketler oldu: Kazanan Miçotakis
İBRE MİÇOTAKİS’İ GÖSTERİYOR
Ülkedeki seçim sistemine göre tek partinin hükümeti kurması için 151 sandalyeye sahip olması gerekiyor. Bu sebeple, önceki seçimde Başbakan Kiriakos Miçotakis’in Yeni Demokrasi Partisi 146 sandalye almasına rağmen seçim tekrarlanıyor. Önceki seçimlerde oyların yüzde 40.79’unu alan Yeni Demokrasi Partisi, bu seçimlerde 151 sandalyeye ulaşarak hükümeti kurmayı hedefliyor.
Yunan medyası, 21 Mayıs seçimlerinin ardından Başbakan Miçotakis’in önünde iki seçeneğin bulunduğunu yazmıştı. Miçotakis, koalisyonla birlikte hükümeti kurmak yerine ikinci kez seçime gitmeyi tercih etti.
SANDIK GÖREVLİSİ ‘KATILIM AZ’ DİYOR
Sandık görevlisi Vasilis Kritikos, günün ilk saatlerinde seçime katılım oranının 21 Mayıs'taki genel seçime oranla düşük olduğunu aktardı. Kritikos, "İlk 3 saatte katılım bir hayli azdı. İlerleyen saatlerde katılım oranının artmasını ve daha çok kişinin sandığa gelmesini umuyorum. Yaz tatilinin başlamış olması da katılımın düşük olmasında etkili olabilir" ifadelerini kullandı.
Uzmanlar ‘Sonuç ne olursa olsun sorunlar bitmeyecek’ diyor: Komşu sandığa gidiyor
21 Mayıs'taki genel seçim sonuçlarının sürpriz olduğunu, anket firmalarının büyük oranda yanıldığını kaydeden Kritikos, özellikle seçim yarışında geride kalan partilerin seçmenlerinin yaşadıkları hayal kırıklığı nedeniyle de sandığa gelmediğini belirtti.
YENİ SİSTEM İLK KEZ UYGULANIYOR
Yunanistan'da ilk kez bu yıl uygulanan seçim sistemine göre, genel seçim sonucu hükümet kurulamaması halinde, seçmenler ikinci kez sandığa gidiyor. Sandığa ikinci kez gidildiğinde, birinci olan partiye, en az yüzde 25 oy almak kaydıyla, aldığı oy oranına göre 300 sandalyelik mecliste fazladan 20 ila 50 milletvekilliği veriliyor.