İngiltere'de hükümetten peş peşe gelen istifalar, ülkede deprem etkisi yaratırken İngiliz basını Johnson hükümeti için 'hayalet gemi' benzetmesini yaptı. Bakanlar ise Başbakan Johnson'a istifa baskısı yapmak üzere Başbakanlık Ofisi'ne gitti. SkyNews'ün iddiasına göre, dün göreve gelen yeni Maliye Bakanı Zahawi, Johnson'ın bu öğleden sonra istifasını açıklamasını beklediklerini bildirdi.
İngiltere'de birkaç gündür yaşanan "istifa" krizi, ülkedeki tüm siyasi dengeleri değiştirdi. İngiliz basınına göre hükümetin 5'te biri istifa ederken, son olarak bakanlar, Başbakan Boris Johnson'a istifa baskısı yapmak üzere Başbakanlık Ofisi'nin yolunu tuttu. Johnson'a görevden ayrılması için baskı yapan bakanlar arasında, dün yeni Maliye Bakanı olarak atanan Nadhim Zahawi, İçişleri Bakanı Priti Patel, Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, İş Bakanı Kwasi Kwarteng, Galler Bakanı Simon Hart, Kuzey İrlanda Bakanı Brandon Lewis, Uluslararası Ticaret Bakanı Anne-Marie Trevelyan yer adı.
SkyNews'ün iddiasına göre, Zahawi, Johnson'ın bu öğleden sonra istifasını açıklamasını beklediklerini söyledi.
UMUDU KRALİÇE
Johnson ise kendisine gelen tüm tepkilere ve hükümetten gelen 50'den fazla istifaya rağmen hala görevini bırakmayacağının altını çizerek istifa çağrılarına karşı "Seçilmiş olduğum işe devam edeceğim ve bunu yapmaya devam edeceğimi size söylemekten mutluluk duyuyorum" dedi. Johnson'ın iktidarda kalmak için şimdiki hamlesinin de, Kraliçe II. Elizabeth'i parlamentoyu feshetmesi konusunda ikna etmeye çalışması olduğu belirtiliyor.
'HAYALET GEMİ'
Başta muhalefetteki İşçi Partili milletvekilleri olmak üzere Johnson'a tepki gösteren kesimler, Johnson'ın "iktidarda kalma inadının çok komik ve acınası" olduğunu söylerken İngiliz basını da, Johnson'ın hükümeti için "hayalet gemi hükümeti" benzetmesini yaptı.
NE OLMUŞTU?
Boris Johnson, 2020 yılında Başbakanlık Ofisi'nde Kovid-19 salgını sırasında karantina kurallarını ihlal eden partiler düzenlenmesi nedeniyle uzun süredir istifa baskısı altındaydı. Bu sebeple para cezası da alan Johnson, hem kendi partisinin bazı milletvekilleri hem de muhalefet tarafından "parlamentoya yalan söylemekle" suçlanmıştı. Lideri olduğu Muhafazakâr Parti 6 Haziran'da güven oylamasına gitmiş ancak Johnson 148'e karşı 211 oyla kazanmıştı.
Parlamentoda uzun süre "kendisine duyulan güveni istismar etmekle" suçlanan Johnson'ın, cinsel tacizle suçlanan bir milletvekilini parti içinde terfi ettirmesi ise olayları daha da alevlendirmişti.
İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak, dün art arda hükümetteki görevlerinden istifa ettiklerini açıklamıştı. Javid, artık vicdanen görevine devam edemeyeceğini ve Johnson'a güven duymadığı için görevinden istifa ettiğini söylemişti.
Javid'in istifa açıklamasından kısa bir süre sonra Sunak da istifa ettiğini açıklamış ve "Halk haklı olarak hükümetin düzgün, yetkin ve ciddi şekilde yönetilmesini bekliyor. Bunun benim son bakanlık görevim olabileceğinin farkındayım ancak bu standartlar için savaşmaya değer olduğuna inanıyorum ve bu yüzden istifa ediyorum" demişti.
Ardından tüm hükümette istifalar adeta çorap söküğü gibi geldi ve an itibarıyla hükümette değişik görevlerde bulunup istifa edenlerin sayısı 50'yi geçti.