Japonya'dan Çin’e: Deniz ürünlerindeki yasağı kaldırın!

Japonya'dan Çin’e: Deniz ürünlerindeki yasağı kaldırın!

Japon yetkililer, Fukuşima Dai-içi Nükleer Enerji Santrali'ndeki atık suları okyanusa boşaltılmaya başlamasının ardından Çin’in Japon deniz ürünleri ithalatını yasaklamasına ilişkin karardan dönülmesi yönünde çağrı yaptı.

Japonya’nın Fukuşima eyaletindeki yerel balıkçılık kooperatifini ziyaret eden Başbakan Fumio Kishida, Çin'in Japon deniz ürünlerine karşı uyguladığı yasağın "bilimsel kanıtlara dayanmayan ve kabul edilemez bir tedbir" olduğunu söyledi.

Fukuşima Dai-içi Nükleer Enerji Santrali'nde arıtıldığı belirtilen radyoaktif atık suyun okyanusa salınması sebebiyle 24 Ağustos 2023'te bütün Japon deniz ürünlerinin ithalatını yasaklama kararını alan Çin yönetimine seslenen Kishida, "Japonya yasağın derhal kaldırılmasını talep etmekte ve bu talebini her düzeyde dile getirmektedir" dedi.

Kyodo News'in haberine göre, Çin'in yasağına verilecek yanıtları görüşmek üzere bir hafta içinde Bakanlar Kurulu toplantısı düzenleneceğini dile getiren Kishida, yerel bir balık pazarında deniz ürünlerinin radyoaktif maddeler açısından test edilmesi sürecini denetledi ve çeşitli deniz ürünleri yiyerek güvenilir olduklarını söyledi.

SEKTÖR ZORDA

Fukuşima eyaletindeki balıkçılık sektörü, Çin'in Japon deniz ürünleri ithalatına getirdiği genel yasak nedeniyle zor durumda. Japon hükümeti, Kuzey Amerika ve Güneydoğu Asya'dakiler de dahil olmak üzere Çin dışındaki ülkelere ihracatı çeşitlendirmek için çalışıyor. Ancak komşusuna yaptığı ihracattaki düşüşten kaynaklanan eksiklik devam ediyor.

Japonya'nın yasağa karşı çıkma çabalarına rağmen Çin, Mart 2011'deki yıkıcı deprem ve tsunaminin ardından reaktör yakıtlarında erime meydana gelen Fukuşima Dai-içi Nükleer Enerji Santrali'nden okyanusa boşaltılan suyun "radyasyonla kirlendiğini" belirterek, buna tepki göstermeyi sürdürüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN