Japonya'da halk erken genel seçime gitti

Japonya'da halk erken genel seçime gitti

Japonya'da halk, erken genel seçimlerde Temsilciler Meclisi üyelerini belirlemek için sandık başına gitti.

Japonya'da 465 milletvekilinin belirleneceği erken genel seçimler için halk sandık başına gitti. 1 Ekim’de meclisin feshedilmesiyle başlayan seçim sürecinde toplam 1.332 aday, Temsilciler Meclisi'ndeki koltuklar için yarışıyor. Seçmenler, 289 tek koltuklu seçim bölgesi ve 11 bölgesel bloktan seçilecek 176 nispi temsil koltuğu için oy kullanacak. Parlamentoda çoğunluğu elde etmek için bir partinin veya koalisyonun en az 233 sandalye kazanması gerekiyor.

LDP SKANDALIN GÖLGESİNDE SEÇİME KATILIYOR

İktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP), son dönemde patlak veren bağış fonu skandalının gölgesinde seçime giriyor. Eski Başbakan Kişida Fumio'nun bağış skandalı nedeniyle görevinden ayrılması, LDP’nin imajını zedeledi. Kişida’nın yerine geçen yeni LDP lideri İşiba Şigeru, 27 Eylül'de yapılan parti kongresinde göreve geldi ve hemen ardından meclisi feshederek erken seçim kararı aldı. Ancak parti içindeki skandal, LDP’nin halk desteğini olumsuz etkiledi ve seçim kampanyasının odağına “güven tazeleme” çabasını yerleştirdi.

ANA MUHALEFET ÇOĞUNLUK HEDEFİNDE

Ana muhalefetteki Anayasal Demokrat Parti (CDP) ise bu durumu fırsata çevirmeyi amaçlıyor. Parti, LDP'ye yönelik artan hoşnutsuzluk ve ekonomik sıkıntılara odaklanarak seçmenden destek toplamayı hedefliyor. CDP, LDP’nin çoğunluğu kaybetmesini ve mecliste güçlü bir denge unsuru olmayı planlıyor. Ana muhalefet, seçim sürecinde halkın ekonomik zorluklarına ve sosyal adalet taleplerine vurgu yaparak, “değişim” mesajını öne çıkardı.

KOALİSYON ORTAĞI KOMEİTO'DA DA DEĞİŞİM

LDP'nin koalisyon ortağı Komeito Partisi de son 15 yıl içinde ilk kez lider değişikliğine gitti. Parti Genel Sekreteri İşii Keiiçi, Komeito’nun yeni lideri olarak seçildi ve LDP ile olan koalisyon ortaklığını sürdürmek istediklerini açıkladı. Komeito, bu seçimde LDP ile birlikte parlamentodaki çoğunluğu koruma amacında.

İŞİBA: ZORLU BİR SEÇİM OLACAK

LDP lideri İşiba Şigeru, seçimin oldukça zorlu geçeceğini kabul ederek, koalisyon halinde meclis çoğunluğunu hedeflediklerini vurguladı. "Zafer çizgisi" olarak nitelendirdiği açıklamasında, halkın güvenini yeniden kazanmayı istediklerini belirten İşiba, özellikle parti içi şeffaflık ve siyasi bağışların bildirilmesi konularında daha fazla adım atılacağını ifade etti. "Siyaset ve para ilişkileri üzerine derinlemesine düşüneceğiz" diyen İşiba, halktan destek istedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN