Japonya hükümeti, 2011’deki felaketin ardından enkaz haline gelen Fukuşima’daki nükleer santralden bir milyon tondan fazla suyun tartışmalı bir şekilde okyanusa boşaltılmasına bu yıl başlanacağını açıkladı.
2011 yılında meydana gelen şiddetli deprem ve tsunaminin ardından kullanılamaz hale gelen Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali’ndeki zehirli suyun bu yıl içinde okyanusa boşaltılacağına dair açıklama, hükümetin radyoaktif maddelerin çoğunu gidermek için arıtılacak olan ancak yine de teknik olarak sudan ayrılması zor olan hidrojenin radyoaktif formu trityum içerecek suyun okyanusa dökülmesinin onaylamasından iki yıldan fazla bir süre sonra geldi.
JAPON YETKİLİLER ‘BİR ŞEY OLMAZ’ DİYOR
Japon yetkililer, "arıtılmış" suyun insan sağlığına veya deniz ortamına bir tehdit oluşturmayacağı konusunda ısrar ediyor, ancak planlar, 9.0 büyüklüğündeki bir depremin büyük bir tsunamiyi tetiklemesinden yaklaşık 12 yıl sonra, geçim kaynaklarını yok etme riski taşıdığını söyleyen balıkçılar ve bölge ülkelerinin muhalefetiyle karşılaşıyor.
Tsunami dalgaları, nükleer santrale çarparak santralin yedek elektrik kaynağını keserek reaktörlerinden üçünün erimesini tetikledi ve Çernobil'den bu yana en ciddi nükleer kazada atmosfere büyük miktarlarda radyasyon yaydı. Fukuşima'daki atık su, yetkililerin tesisin hizmet dışı bırakılabilmesi için çıkarılması gerektiğini söylediği binden fazla tankta depolanıyor.
BÖLGE ÜLKELERİ TEPKİLİ
Güney Kore ve Çin tahliyeyle ilgili endişelerini dile getirirken, Pasifik Adaları Forumu geçtiğimiz günlerde önerilen tahliyeyle ilgili "ciddi endişeleri" olduğunu söyledi. Forumun Genel Sekreteri Henry Puna, “Japonya'nın çevre ve insan sağlığı üzerindeki etkilerinden emin olana kadar bu planı başlatmaması gerekiyor” dedi.
Fukuşima’dan alınan deniz ürünleri üzerinde yasağını henüz kaldırmayan Güney Kore hükümeti, atık suların okyanusa boşaltılmasının deniz yaşamı için "ağır bir tehdit" oluşturacağını belirtiyor. Bölgedeki balıkçı birlikleri, boşaltmaya karşı çıkarak bunun tüketiciler arasında alarma neden olacağını savunuyor.
YÜZLERCE MİLYAR DOLARLIK FON
Kyodo haber ajansında yayınlanan bir haberde, Japonya hükümeti tarafından onaylanan plan kapsamında, boşaltmanın geçim kaynaklarını etkileyeceğinden endişelenen balıkçılar için 50 milyar yenlik (385 milyon dolar) fon kurulacağı belirtildi.