Türkiye, Suriye'de rejimin devrilmesinden bu yana bölgede varlığını sürdüren terör örgütlerine karşı hamlelerine devam ediyor. İsrail, Türkiye'nin Orta Doğu'daki hareketlerinin değerlendirildiği bir güvenlik toplantısı düzenledi. Toplantıda İsrail'e yönelik tehdit seviyesi ele alındı.
Suiye'de 8 Aralık'ta Esad rejiminin devrilmesinin ardından güç dengeleri yeniden oluşmaya başladı. Türkiye'nin terör örgütü olarak tanımladığı YPG/SDG grupları ülkenin kuzeyinde ve doğusunda ABD iş birliğiyle varlığını sürdürürken Türkiye, güvenlik önemlerine devam ediyor. İsrail ise Türkiye'nin adımlarından endişeli.
İSRAİL, TÜRKİYE'DEN ENDİŞELİ
İsrail'de, Türkiye'nin Orta Doğu'da artan etkisiyle ilgili "güvenlik toplantısı" düzenlendiği bildirildi.
The Jerusalem Post gazetesine konuşan 2 İsrailli yetkiliye göre, toplantıda bölgede artan Türk nüfuzu ve İsrail'e olası etkileri ele alındı.
MSB: Örgüt silah bırakmazsa operasyonlar sürecek
Söz konusu toplantıya İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve bazı üst düzey yetkililerin katıldığı aktarıldı.
Toplantının, Orta Doğu'da artan Türk nüfuzunu ve bununla birlikte "İsrail'e yönelik tehdit seviyesinde bir değişiklik" olup olmadığını ele almak için düzenlendiği kaydedildi.
Habere göre bazı İsrailli yetkililer, "İran'ın Suriye'deki etkisi azalmış olsa da Sünni bir Türkiye-Suriye ekseninin İsrail'e karşı bir tehdit haline gelebileceğinden ve terör örgütleriyle iş birliği yapabileceğinden" endişe ediyor.
NETANYAHU DA TOPLANTI YAPACAK
İsrailli bir yetkilinin, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun da ilerleyen günlerde bir toplantı yapmasının beklendiğini aktardı.
ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI
Netanyahu'nun talimatıyla kurulan Nagel Komitesi'nin savunma bütçesi ve güvenlik stratejisine ilişkin son raporunda, Tel Aviv yönetiminin Türkiye ile "olası bir savaşa" hazırlıklı olması gerektiği öne sürülmüştü.
Ayrıca İsrail Dışişleri yetkilileri, uluslararası topluma, Türkiye'yi durdurma çağrısı yapmış, Kürtlerin korunması gerektiğini söylemişti. Çağrının İsrail Dışişleri Bakanı Saar'ın, sözde Rojova Özerk Yönetimi temsilcilerinden İlham Ahmed ile görüşmesinden sonra yapılması dikkat çekmişti.