İsrail terör iddialarına hala kanıt sunamadı: 'UNRWA çalışanları 7 Ekim saldırılarına katıldı' demişlerdi

İsrail terör iddialarına hala kanıt sunamadı: 'UNRWA çalışanları 7 Ekim saldırılarına katıldı' demişlerdi

Eski Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna başkanlığında yürütülen bir bağımsız soruşturmada, İsrail'in UNRWA çalışanlarının 7 Ekim saldırısına katıldığı iddialarına ilişkin herhangi bir kanıt sunamadığı ve UNRWA'nın BM'nin tarafsızlık ilkesini korumak için "sağlam" prosedürlere sahip olduğu belirlendi.

Filistin'e orantısız güç kullanarak saldırılarına hala devam eden İsrail'in bazı BM çalışanlarının 7 Ekim saldırısına katıldıklarını iddia etmesinin ardından açılan bağımsız soruşturma tamamlandı.

Rapor, Birleşmiş Milletler'e bağlı Filistinli mültecilere yardım sağlayan ajans UNRWA'nın tarafsızlık ilkesini sürdürdüğünü ve İsrail tarafından ortaya atılan suçlamalara kanıt bulunamadığını ortaya koydu. Eski Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna'nın başkanlık ettiği panel, UNRWA'nın prosedürlerinin sağlam olduğunu ve İsrail'in son yıllarda personel listesinde terörist gruplara üye olduğu iddiasında bulunduğu hiç kimseye ilişkin endişe bildirmediğini açıkladı.

İSRAİL İDDİALARINI KANITLAYAMADI

İncelemede İsrail'in UNRWA çalışanının terörist gruplara üye olduğu yönündeki suçlamalarını destekleyecek herhangi bir kanıt sunmadığını belirtildi.

Colonna raporu, 48 sayfadan oluşan detaylı bir çalışma olarak, UNRWA'nın tarafsızlık ilkesini nasıl koruduğunu ve 32,000 çalışanı arasında, Gazze'de çalışan 13,000 kişi dahil olmak üzere, ev sahibi ülkelerle düzenli olarak personel listelerini paylaştığını ortaya koydu. İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın, 2024 Mart'ına kadar personel listelerinde Filistinlilerin kimlik numaralarını paylaşmayacağını belirtmesi de raporda yer aldı.

HAYAT KURTARICI HİZMETLER SAĞLADI

Raporda, siyasi görüşlerini açıkça ifade eden personel dahil, tarafsızlık politikasının uygulanmasında bazı ciddi eksiklikler tespit edildiğine dikkat çekildi. Ancak, UNRWA'nın Filistinliler için "yeri doldurulamaz ve vazgeçilmez" olduğu, özellikle siyasi çözümün yokluğunda hayat kurtarıcı insani yardım ve temel hizmetler sağladığı vurgulandı.

15 ÜLKE FONLARINI KESMİŞTİ

UNRWA'nın üzerindeki baskı, İsrail'in UNRWA çalışanlarının 7 Ekim'deki Hamas saldırısına katıldığı yönündeki iddialarının ardından, Almanya, İtalya ve Avusturya dahil olmak üzere yaklaşık 15 ülkenin ajansa sağladığı fonları kesmesiyle artmıştı. Bu kesintiler, Gazze'de yaşayan 2,3 milyon insan için ciddi insani sorunlara yol açtı. Ancak son haftalarda çoğu donör ülke fon sağlamaya yeniden başladı. Catherine Colonna, "Uluslararası toplumun UNRWA'ya tarafsızlık konularını ele almasında yardımcı olma ve destek verme sorumluluğu olduğunu" belirterek küresel iş birliğinin önemine dikkat çekti.

Raporda UNRWA'nın kritik önemi vurgulanarak Filistinliler için "yeri doldurulamaz ve vazgeçilmez" olarak nitelendirildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN