İsrail tankları BM üssüne girdi: Kural tanımazlığın son örneği

İsrail tankları BM üssüne girdi: Kural tanımazlığın son örneği

İsrail ordusu, Lübnan'da Birleşmiş Milletler üssüne tanklarla girerek uluslararası hukuku ihlal etti. BM, "şok edici bir ihlal" olarak nitelendirilen bu olayın ardından İsrail'den açıklama talep etti. İsrail'in bu adımı, Netanyahu'nun UNIFIL güçlerinin bölgeden çekilmesini istemesinin hemen ardından geldi.

İsrail’in Lübnan’daki Birleşmiş Milletler (BM) üssüne tanklarla girmesi, uluslararası hukukun ihlaline dair yeni bir örnek olarak uluslararası kamuoyunda büyük tepki topladı. BM tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun bugün tanklarla BM’nin Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) ait bir üsse zorla girdiği bildirildi. Bu adım, bölgede gerilimi artıran son gelişme olarak dikkat çekti.

BM yetkilileri, İsrail’in bu eyleminin "şok edici bir ihlal" olarak nitelendirildiğini ve İsrail hükümetinden acilen bir açıklama talep ettiklerini belirtti. Üssün ana kapısının yıkıldığı ve 15 barış gücü askerinin yaralandığı açıklandı. İsrail’in uluslararası anlaşmaları ve BM statüsünü hiçe sayan bu hamlesi, Birleşmiş Milletler nezdinde ciddi bir diplomatik krize yol açmış durumda.

NETANYAHU: UNIFIL GÜÇLERİ BÖLGEDEN ÇEKİLMELİ

Bu saldırının hemen öncesinde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler'e ait UNIFIL güçlerinin Lübnan'ın güneyinden çekilmesi çağrısında bulunmuştu. Netanyahu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e seslenerek, "Lübnan'daki barış gücü askerlerinizi derhal tehlikeden uzak tutun" uyarısında bulunmuştu. Ancak bu çağrının hemen ardından İsrail ordusunun doğrudan BM güçlerini hedef alması, uluslararası hukuk açısından ciddi bir sorunu gündeme getirdi.

ÜÇ GÜNLÜK SALDIRI DİZİSİ

İsrail’in, BM güçlerine yönelik bu son saldırısı, birkaç gün süren saldırıların ardından geldi. İsrail ordusu, geçtiğimiz günlerde BM Lübnan Geçici Barış Gücü'nün bir gözlem kulesini vurmuş ve saldırı sırasında iki barış gücü askeri yaralanmıştı. Saldırıların devamında, Lübnan'ın güneyindeki Ras Nakura'da bulunan UNIFIL komuta merkezi topçu ateşiyle vurulmuş ve bir başka gözlem kulesi Merkava tankıyla hedef alınmıştı. Bu saldırılar sonucunda iki asker daha yaralanmıştı.

ULUSLARARASI TEPKİLER BÜYÜYOR

Birçok ülke, İsrail’in BM barış güçlerine yönelik bu saldırılarını sert bir dille kınadı. BM üyesi devletler, İsrail'in uluslararası hukuku ve BM'nin tarafsızlık ilkesini göz ardı eden bu eylemlerini kabul edilemez bulurken, diplomatik kanallar üzerinden tepkilerini ilettiler. İsrail’in Lübnan’daki BM güçlerine yönelik bu saldırıları, bölgede tansiyonu daha da yükseltirken, İsrail’in bölgedeki barış çabalarına zarar verdiği eleştirileri artıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN