İspanya, İrlanda ve Norveç'in Filistin'i tanıma kararı, Filistin'in devlet olma sürecinde önemli bir adım olarak görülüyor. KARAR'a konuşan uzmanlar, bu kararın siyasi ve psikolojik açıdan büyük etkiler yaratacağını, ancak Filistin'in gerçek anlamda bir devlet olarak tanınması ve kontrol sağlaması için daha fazla çaba gerektiğini vurguladı.
MERVE ŞİŞMAN
İspanya, İrlanda ve Norveç, Filistin'i devlet olarak tanıma kararı alarak, Orta Doğu'daki barış süreci ve iki devletli çözüm konusunda güçlü bir mesaj verdi. Bu karar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının uluslararası toplumda yarattığı büyük yankının ardından geldi. Uzmanlar, bu adımın Filistin'in devlet olma sürecinde siyasi açıdan önemli etkiler yaratacağını belirtirken, gerçek anlamda bir devlet olarak tanınması ve etkin kontrol sağlaması için daha fazla çaba gerektiğini vurguluyor.
Son dakika! İspanya, İrlanda ve Norveç Filistin devletini resmen tanıdı: Büyükelçi de atanacak
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında çoğu çocuk olmak üzere yaklaşık 36 bin sivil hayatını kaybetti, yüzbinlerce Gazzeli topraklarından sürüldü. Bu trajik gelişmelerin ardından, İspanya ve Norveç Filistin'i devlet olarak tanıma kararı aldı.
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, uluslararası toplumda büyük yankı uyandırdı. Bu trajik olayların ardından, İspanya, İrlanda ve Norveç'in Filistin'i devlet olarak tanıma kararı, Filistin'in devlet olma sürecinde önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
3 ülkenin Filistin'i devlet olarak tanıma kararını KARAR'a değerlendiren uzmanların görüşleri şu şekilde:
ÜMİT YARDIM: TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR AKTÖR
Gelecek Partisi Dış Politika ve Savunma Başkanı, Emekli Büyükelçi Ümit Yardım, İsrail'in saldırıları nedeniyle Filistin'in devlet olma sürecinin zora girdiğini belirterek, "Meşru olarak tanınan bir yapı var; Filistin Kurtuluş Örgütü. Yıllardır bu devletin kurulması için süreç işliyor. Resmi olarak devlet yok ama tanınması için adımlar atılıyor. Türkiye, Filistin'in devlet olma süreci için en önemli aktörlerden biri" dedi.
Emekli Büyükelçi Ümit Yardım, İspanya'nın Filistin'i tanımasının birkaç önemli sonucu olacağını ifade etti:
- Filistin Kurtuluş Örgütü'nün İspanya'da bir temsilcilik açabileceği anlamına geliyor.
- İsrail'e yönelik yaptırımlar için bir dayanak oluşturuyor.
- İsrail üzerinde psikolojik baskı uyguluyor.
- Diğer ülkeleri de Filistin'i tanımaya teşvik ediyor.
- AB üyesi olarak İspanya'nın tanıması, diğer devletlerin tanımasına kıyasla daha kıymetli ve önemli.
- İsrail'in batı ülkelerinden cesaret bulmasına rağmen, Filistin'i tanımanın üst sınır olmadığını ve daha ötesine geçilmesi gerektiğini gösteriyor.
MENSUR AKGÜN: TANIMA KARARI SİYASİ AÇIDAN ÖNEMLİ
Uluslararası İlişkiler Uzmanı ve KARAR Yazarı Mensur Akgün, İspanya ve Norveç'in Filistin'i tanımasının siyasi açıdan önemli bir karar olduğunu belirtti. "Bu devletlerin iki devletli çözümü desteklediğini ve Filistin halkının kendi kaderini belirleme hakkına sahip çıktığını gösteriyor" dedi.
Ancak Akgün, tanımanın sembolik bir dayanışmanın ötesine geçemeyebileceğini, çünkü Filistin'in gerçek anlamda bir devlet olarak etkin kontrolü olmadığını ifade etti.
Akgün, "İki devletin gerçekleşmesi ancak güç ve/veya müzakereyle mümkün" dedi.
DENİZ BARAN: TARİHİ BİR KARAR
Devletler Hukuku Uzmanı Deniz Baran, İspanya'nın Filistin'i tanımasının tarihi bir karar olduğunu belirterek, "İlk defa batıdaki bir devlet Filistin'i resmen 'devlet' olarak tanıdı. Bu da İspanya ve Filistin'in ikili ilişkiler kurabileceği anlamına geliyor" dedi.
Baran, İsrail ve İspanya arasında tartışmaların devam edeceğini öngördü.
CEMALETTİN KANİ TORUN: PSİKOLOJİK ETKİ BÜYÜK
Cemalettin Kani Torun, Filistin'in birçok Müslüman ve Afrika ülkesi tarafından tanındığını, ancak Avrupa ülkelerinin bu adımı atmadığını belirtti. Torun, "İspanya'nın Filistin'i tanımasının değeri büyük. İsrail'in Kudüs'e ilişkin bütün emrivakilerini reddediyor ve Filistin'i muhatap bir devlet olarak kabul ediyor" dedi. Torun, bu durumun psikolojik bir etki yarattığını ve İsrail'e yönelik tepkilerin arttığını belirterek, "İsrail yalnızlaştıkça kaybedeceği görülecek" dedi.
Norveç, Filistin devletini resmi olarak tanıdı
BM: Refah'ta son 3 haftada 1 milyon Filistinli yerinden edildi