Mahsa Amini'nin 'ahlak polisi' tarafından katledilmesinin ardından ateşli protestoların sürdüğü İran’da yetkililer, iki kişiyi halka açık bir şekilde idam etti. Ülke halkının, yetkililerin çok sayıda protestocuyu infaz etmeye hazırlandığına dair korkuları artıyor.
İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin gözaltındayken hayatını kaybetmesinin ardından patlak veren protestolar devam ederken, devletin protestolara karşı baskısı sertleşiyor. On binlerce kişi gözaltına alındı ve geçtiğimiz haftadan bu yana iki genç halka açık bir şekilde idam edildi. İlk idam edilen Muhsin Şikari'nin ardından geçtiğimiz gün idam edilen Majidreza Rahnavard, protestoların merkezi olan Meşhed kentindeki bir mahkeme tarafından Besic kuvvetinin iki üyesini öldürdüğü ve dört kişiyi yaraladığı iddiasıyla ölüm cezasına çarptırıldı. Ülkenin korkulan Devrim Muhafızları'na bağlı olan Besic, devletin protestolara müdahalesinde ön saflarda yer aldı.
Hükümet yanlısı Mizan haber ajansı, Rahnavard'ın bir vinçte asılı, elleri ve ayakları bağlı, başına siyah bir torba geçirmiş halde görüntülerinden oluşan bir kolaj yayınlarken, idam esnasında kalabalığı tutan bariyerlerin önünde maskeli güvenlik güçleri nöbet tuttu.
Rahnavard'ın kendi avukatını seçmesine, aleyhindeki delillere itiraz etmesine veya duruşmanın halka açık yapılmasını istemesine izin verilmedi.
PROTESTOCULARA KARŞI ŞİDDETİN DOZU ARTIYOR
İran geçmişte çok sayıda halka açık idam gerçekleştirdi, ancak son yıllarda nadiren görülüyor. Oslo merkezli İran İnsan Hakları grubunun yöneticilerinden Mahmud Amiri-Mugaddem, genç adamın tutuklandıktan kısa bir süre sonra alenen infaz edilmesinin "protestoculara yönelik şiddet düzeyinde önemli bir artışa" işaret ettiği konusunda uyardı.
Sürgünde olan aktivist Amiri-Mugaddem, "Rahnavard, büyük ölçüde adil olmayan bir süreç ve formalite bir duruşmanın ardından, zorla itiraflara dayalı olarak ölüm cezasına çarptırıldı" dedi ve binlerce kişinin protestolar nedeniyle gözaltında olduğu ülkede, "eylemcilerin toplu infazına ilişkin ciddi bir risk" olduğunu söyledi.
BİNLERCE KİŞİ TUTUKLANDI
Birleşmiş Milletler’den insan hakları uzmanları, ahlak polisi tarafından başörtüsünü yanlış taktığı iddiasıyla tutuklanan Mahsa Amini'nin ölümü üzerine ilk kez eylül ayı ortasında düzenlenen eylemlerden bu yana 14 binden fazla kişinin tutuklandığını tahmin ediyor. Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü, İran'ın hali hazırda Çin'den sonra dünyada ölüm cezasını en çok kullanan ülkesi olduğunu söylüyor.
İran medyasının infazla karşı karşıya olduğunu söylediği 25 kişiye ek olarak, bugün iki kişiye daha ölüm cezası verildi. Tahran, "isyan" olarak tanımladığı olaylardan defalarca yabancı düşmanları sorumlu tuttu ve "teröristleri", 1979'da şahın devrilmesinden bu yana rejime karşı en büyük meydan okumayı temsil eden ayaklanmada onlarca güvenlik gücünü öldürmekle suçladı.
ÇEVİRİ: İSMAİL CÖMERT